2013. február 28., csütörtök

Megerősítettük barátságunkat Brüsszellel [Videó]

Megerősítettük Magyarország európai uniós elkötelezettségét és együttműködési szándékunkat az eurozóna ügyében – jelentette ki Orbán Viktor szerdán, az Európa Tanács elnökével folytatott megbeszélése után. Herman Van Rompuy kiemelte, a következő többéves (2014-2020) költségvetési keretről született megállapodás "jó és fontos" Magyarországnak és Európának egyaránt.

Herman Van Rompuy személyében Magyarország fontos barátját fogadtuk ma – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az elnök közreműködése nélkül nem jöhetett volna létre az unió következő hét évre szóló pénzügyi terve. A miniszterelnök elismeréssel szólt arról a szervező munkáról, amit Herman Van Rompuy és csapata végzett. 



Ugyanakkor szólt arról is a kormányfő, hogy az Európa Tanács elnöke mindig is nyitott volt azok iránt a megoldások iránt, amelyekkel Magyarország 2010 után próbálta stabilizálni, majd növekedési pályára állítani saját gazdaságát és társadalmát. Hozzátette: hazánk bejelentkezet az európai sikertörténet pozíciójáért. Ennek kapcsán kifejtette: kevesen vannak az unióban, akik képesek csökkenteni az államadósságot, kontrol alatt tartani az éves költségvetéseket, és egyúttal növekedési pályára állítani a gazdaságot.

2013-nak az a feladata, hogy gazdasági növekedést érjünk el

Megjegyezte: a számunkra fontos hat gazdasági mutatóból öt tekintetében jobban teljesítünk, mint bármikor máskor. Ezzel összefüggésben elmondta azt is: az államadósság csökken, a költségvetési hiány 3 százalék alatt van, a külkereskedelmi mérleg kiemelkedően pozitív, folyó fizetési mérlegünk „több mint stabil”, és a foglalkoztatási számok is javulnak.
Fotó: fidesz.hu
Ugyanakkor a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a gazdasági növekedés hiányzik a magyar gazdaságból, ezért 2013-nak az a feladata, hogy gazdasági növekedést érjünk el. Erre komoly és jó esélyünk van – tette hozzá.

Számíthat Magyarország támogatására Herman Van Rompuy

Orbán Viktor tájékoztatott arról is, hogy biztosította Herman Van Rompuyt, hogy Magyarország számára fontos az eurozóna sikere, és bár mi nem vagyunk tagja az eurozónának, de minden olyan lépést támogatunk, amellyel stabilizálják és helyre állítják a bizalmat a közös európai pénznem felé. "Az elnök úr számíthat Magyarország támogatására a bankunió és a pénzügyi, gazdasági koordináció tekintetében is" – jegyezte meg Orbán Viktor.

Azonban Magyarország – mivel nem tagja az eurozónának -, azt kéri, hogy legyen fogadókészség és megértés azok iránt a gazdaságpolitikai lépések iránt, amelyek az eurozónához tartozó államok szempontjából szokatlannak tűnnek, de a magyar gazdaság szempontjából létfontosságúak – emelte ki. A kormányfő ilyen intézkedésként említette az adóreformokat és a versenyképességet segítő egyéb lépéseket.
Mindezeken túl Orbán Viktor annak a reményének adott hangot, hogyha a magyar gazdaságnak a növekedést is sikerül előállítania, akkor olyan sikertörténet lesz, ami az európaiak számára is azt mutatja majd, hogy válság idején is lehet egy közép – európai országban is sikeres gazdaságpolitikát folytatni.

Megerősítettük Magyarország európai uniós elkötelezettségét és együttműködési szándékunkat az eurozóna ügyében – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: megerősítettük azt a politikai barátságot, amely Magyarországot Brüsszelhez és az Európai Unióhoz köti, és ennek egyik fontos szereplője Herman Van Rompuy.

Uniós keretköltségvetés: jó és hasznos megállapodás

Herman Van Rompuy elmondta, a ma délelőtti találkozón Orbán Viktorral több fontos aktuálpolitikai kérdést tekintettek át. Ezek között legfontosabbként említette, hogy megvitatták az európai gazdasági-társadalmi helyzetet. Az Európai Tanács (ET) elnökének elmondása szerint 2012 fordulópontot hozott az eurózóna válságában. Mára remélhetőleg túl vagyunk a válság nehezén, azonban nem szabad, hogy önelégültek legyünk, sem a tagországokban, sem az unió, vagy az eurózóna szintjén – jegyezte meg Herman Van Rompuy, aki szerint a tagországoknak tovább kell folytatniuk a reformokat gazdaságaikban. Hozzátette, gyors haladást kell elérni egy banki unió létrehozása felé.
Herman Van Rompuy kitért rá, megvitatták a nem eurózóához tartozó országok ezzel kapcsolatos aggodalmait és ezeket – mint mondta – figyelembe fogják venni a folyamatban lévő törvényhozói munkában. Az ET elnöke az Európai Unió következő hétéves keretkölcségvetésével kapcsolatban arról beszélt ez egy „jó és fontos megállapodás volt Európa és Magyarország számára is”; a tárgyaláson a 27 állam- és kormányfő élt a felelőséggel, egyeztették nemzeti álláspontjukat és ezeket az átfogó érdekek szerint ötvözték.

Herman Van Rompuy arról is szólt, olyan ügyeket is megvitattak a magyar miniszterelnökkel, mint az energia, vagy a keleti partnerség kérdése. Hozzáfűzte, ezek mindenképpen szerepelni fognak az ET következő üléseinek napirendjén.

„Magyarország kitart az adósságcsökkentés mellett”

A kormányfő úgy vélte, ha Magyarországnak csupán 30-40 százalékos államadóssága lenne, akkor hazánk a legsikeresebben teljesítő, legnagyobb gazdasági növekedést mutató ország lenne egész Európában.

A problémánk az, hogy 85 százalékkal örököltük az államadósságot és folyamatosan fizetnünk kell, ami forráskivonást jelent. Most 77-78 százalékon vagyunk és nem akarunk felülni annak a kísértésnek, amely azt akarja elhitetni számos európai országban az emberekkel, hogy az államadósság növelése árán lehetne, vagy szabadna gazdasági növekedést gerjeszteni. Magyarország nem fogadja el ezt az álláspontot – szögezte le Orbán Viktor hozzátéve, mi magyarok gazdasági növekedést akarunk, de csak csökkenő államadósság mellett.
Magyarország kitart az adósságcsökkentés mellett, három százalék alatt tartja a hiányát és ezen az alapon fog gazdasági növekedést gerjeszteni. Ehhez fontos lépés az, amit a kormány tegnap meghozott, amellyel mintegy 600 milliárd forint értékben átvállalta az önkormányzatok korábban felhalmozott adósságát – zárta szavait a miniszterelnök.
(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: