2013. február 1., péntek

Az Emmi nyitott az egyeztetésre a bányászok szakszervezetével


Továbbra is nyitott a tárgyalásokra a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság a bányászok nyugdíjszabályainak módosítása miatt az előzőleg, kedden demonstráló Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetével (BDSZ) - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

 
 A minisztérium közleménye szerint az államtitkárság áttekintette a szakszervezet követeléseit, és az abban foglaltakkal szemben azt hangsúlyozza: mindazok a bányászok, akik legalább 10 évig földalatti munkakörben dolgoztak, 2011. december 31-én rokkantsági nyugdíjban, ezt követően a megváltozott munkaképességűek ellátásában részesülnek/részesültek, és kérhetik a bányászok egészségkárosodási járadéka megállapítását. Esetükben az ellátás összege megegyezik a korábbi rokkantsági nyugdíjkedvezmény alapulvételével megállapított III. csoportos rokkantsági nyugdíj összegével - írták.
   
A BDSZ azt szeretné elérni, hogy a kormány állítsa vissza a külfejtésen dolgozók esetében is a 30 év munkaviszony után járó bányásznyugdíjat, a kedvező nyugdíjátlag-számítást. A bányászok harmadik követelése, hogy a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok kapják vissza eredeti járandóságukat.
   
A III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok átlagos nyugdíja 120 ezer és 130 ezer forint közé esett. A múlt év elejétől azonban elveszítették a nyugdíjukat azok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság.
   
A tárca közleménye szerint az ellátórendszer átalakításával is megmaradt a keresetkiegészítés intézménye, amely azoknak a meghatározott ideig földalatti bányamunkát végzőknek nyújt segítséget, akiket földalatti bányamunkára való alkalmatlanság miatt más munkakörbe, illetve munkahelyre helyeztek át. Ők a munkaviszonyuk megszűnését követően változatlan feltételek mellett jogosultak a bányászok egészségkárosodási járadékára - írták.
   
A kormány gondoskodott arról, hogy a bányászok egészségkárosodási járadéka, továbbá az átmeneti bányászjáradék a mindenkori nyugdíjemeléssel azonos mértékben, idén januártól 5,2 százalékkal emelkedjen - emlékeztetett az Emmi.
(MTI-fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: