2013. február 14., csütörtök

Szijjártó: Ez egyértelmű elismerés a magyar gazdaságnak




 
 Ha ma Magyarországra ránéz egy befektető, kifejezetten vonzó környezetet lát: a makroszámaink határozottan jók, a gazdaság idén beindul, adókörnyezetünk versenyképessé tesz bennünket a régióban, nem beszélve azokról a támogatási lehetőségekről, amelyek a Magyarországra betelepülni készülő vagy itt fejleszteni akaró cégek rendelkezésére állnak - jelentette ki Szijjártó Péter a köztévé Ma reggel című műsorában szerdán.
 
 
Már tavaly szeptemberben, amikor megindult a félmilliárd euróba kerülő, 60 ezer négyzetméteres, 800 embert foglalkoztató Opel Flex Motorgyár Szentgotthárdon, várható volt, hogy lesz folytatás, hiszen az Opel és a GM vezetői már akkor nagyon dicsérték a magyar munkások szorgalmát és hatékonyságát, a gyár termelékenységét – mondta az M1 reggeli műsorában a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. A tempó azonban még a kormányt is meglepte, hiszen fél év sem telt el, az Opel újabb száz munkás felvételét jelentette be, és újabb, 1600 négyzetméteres, körülbelül 130 millió eurós beruházásra készül – hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki szerint mindez egyértelmű elismerés a magyar gazdaságnak, Szentgotthárdnak és az ott dolgozóknak is.  


Szijjártó Péter az m1 Ma reggel című műsorában

A beruházást egyébként versenyben nyerte el az üzem, amelynek jó esélye lehet regionális központtá is válni, de ehhez újabb beruházásokra van szükség - hangsúlyozta a politikus. A város ma elég nehezen érhető el például Budapestről, ezért elengedhetetlen a 8-as és 86-os út gyors és határozott fejlesztése, amelyről a kormányfő már a mai kormányülésen tájékoztatást kér a fejlesztési minisztertől. Az Opel újabb beruházása egyébként a többi cégnek is jó példa lehet, hiszen bebizonyosodott: egy autóipari beruházásnak nagyon komoly továbbgördülő hatása van, hiszen a közvetlenül alkalmazott létszám már most 3-4-gyel megszorozható, azaz a beruházás ennyi embernek ad munkát, biztos egzisztenciát - emelte ki Szijjártó.

Ha ma Magyarországra ránéz egy befektető, kifejezetten vonzó környezetet lát: a makroszámaink határozottan jók, a gazdaság idén beindul, adókörnyezetünk versenyképessé tesz bennünket a régióban, nem beszélve azokról a támogatási lehetőségekről, amelyek a Magyarországra betelepülni készülő vagy itt fejleszteni akaró cégek rendelkezésére állnak – hangsúlyozta az államtitkár. Az Opel például 6 milliárd forintos kormányzati támogatást kapott a mostani beruházáshoz, annak végén pedig adókedvezményben is részesülhet –  emelte ki.
Amikor a kormány gazdaságstratégiát alkotott, a cél az volt, hogy Magyarország Európa termelési központja legyen, csak ez adhat ugyanis erőt a válság után. Ezért vált kiemelt stratégiai céllá a nemzeti buszgyártás újraindítása is, amit legkönnyebben úgy lehet elérni, hogy a Rábát támogatják egy, a Volvóval kötendő stratégia megállapodásban - magyarázta a szakállamtitkár. A konstrukció lényege, hogy a jelenleg elérhető legmodernebb technológiát felhasználva Magyarországon készülnek majd a legkényesebb európai előírásoknak is megfelelő járművek. Ez a megállapodás ugyanúgy lehetőség a többi buszgyártó cégnek is, hiszen beszállítóként részt vehetnek majd ebben a partnerségben – segített megnyugtatni a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a konkurenciát.
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: