2013. február 7., csütörtök

Kósa: Próbáltuk értelmezni a baloldal mozgását, sikertelenül

Politikai helyzetértékelést tartott a Fidesz-KDNP-frakció kedd este gyulai ülésén, ahol megpróbálták áttekinteni az ellenzék helyzetét, Kósa Lajos szavai szerint azonban ez nem sikerült. Éppenhogy össze tudtuk szedni, hány potenciális baloldali párt van - jegyezte meg. A Fidesz ügyvezető alelnöke beszélt a rezsicsökkentésről is.

Nagyon éles vita zajlik a további rezsicsökkentés mikéntjéről a Fidesz-KDNP gyulai kihelyezett frakcióülésén a Fidesz ügyvezető alelnökének, Debrecen polgármesterének szavai szerint.  Ez egyrészt abból fakad, hogy vannak olyan cégek - például az önkormányzati tulajdonú vízszolgáltatók -, amelyek nem tudják kigazdálkodni a rezsicsökkentést, amivel a kormánynak foglalkoznia kell - mondta Kósa Lajos szerdán újságíróknak, utalva arra, hogy a Fidesz elnökségének javaslata szerint tavasszal tíz százalékkal csökkenne a víz, a csatorna és a szemétszállítás díja, több városvezető azonban valamilyen kompenzációt szeretne emiatt az önkormányzati szolgáltatóknak.
  
A vita éppen arról folyik, lesz-e ilyen kompenzáció - jelezte a politikus, hozzáfűzve, hogy a maga részéről a hulladéklerakási díjjal kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, mert szerinte Magyarország olyan kötelezettséget vállalt még korábban a hulladéklerakási illeték bevezetésével, ami például Ausztria esetében érthető, Magyarországon azonban nem életszerű, ugyanis itt hiányoznak azok a rendszerek, amelyekkel csökkenthető lenne a lerakott szemét mennyisége. Másrészt probléma az is - folytatta a Fidesz alelnöke -, hogy a rezsiköltségek mérséklése nem mindenkit érint egyformán, hiszen vannak, akik olyan vegyes tüzeléssel fűtenek, amelyre nem vonatkozott a csökkentés. "A rezsicsökkentést mindenki elfogadta, mindenki támogatja" a frakcióban, de az említett okokból még nem született döntés, ezért este térnek vissza a kérdésre - közölte Kósa Lajos a gyulai tanácskozás szünetében.
  
A kormánypárt alelnöke az MTI kérdésére szólt a frakcióülés egy másik témájáról is, az - egyebek mellett az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések több pontjának alkotmánybírósági megsemmisítése és az új választási eljárási szabályok miatt szükséges - alkotmánymódosításról, és közölte, várhatóan már a jövő héten a Ház elé terjesztik az indítványt. "Egyszerű a dolog: az Alkotmánybíróság azt mondta, nem fogadja el azt a konstrukciót, hogy van az alaptörvény és vannak hozzá az úgynevezett átmeneti rendelkezések. Tehát a kettőt egybe kell szerkeszteni. Ez nem egy nagy ügy" - fogalmazott.
"Próbáltuk értelmezni az ellenzék mozgását, de nem sikerült"

Politikai helyzetértékelést tartott gyulai ülésén a Fidesz-KDNP-frakció kedd este. Megpróbálták áttekinteni az ellenzék helyzetét, de Kósa Lajos szavai szerint ez nem sikerült. Arra a kérdésre, hogy miről beszélt Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök kedd este, a Fidesz ügyvezető alelnöke a tanácskozás szerdai szünetében újságíróknak azt mondta: "általános politikai helyzetértékelés volt, próbáltuk értelmezni az ellenzék mozgását, de nem sikerült, kiderült, senki nem érti. Éppen hogy össze tudtuk szedni, hány potenciális baloldali párt van".
  
Emellett költségvetési kérdéseket is érintettek, és megállapították, hogy a mostani előrejelzések alapján még optimistábbak lehetnek, mint decemberben voltak - közölte a kormánypárti politikus. Mint mondta, az év felénél tudnak majd állást foglalni abban, hogyan alakulnak az adatok. "Most meg megyünk előre: még van ezermilliárd forint olyan európai fejlesztési pénz, amit ki kell fizetni, és gőzerővel kell dolgozni azon, hogy ezek a projektek menjenek" - hangsúlyozta.
  
Azzal kapcsolatban, hogy Bajnai Gordon, az Együtt 2014 választói mozgalom társalapítója vitára hívta Orbán Viktort, Kósa Lajos azt felelte: hatalmi harc zajlik, hogy ki legyen a baloldal vezetője. "Míg ez nem dőlt el, addig egy ilyen felvetés igazából a baloldali hatalmi küzdelem szükséges velejárója" - fogalmazott, eldönthetetlennek nevezve, hogy kivel is kellene vitatkozni. Hozzátette azt is, hogy egyébként még az sem világos, miről kellene vitázni, hiszen a baloldalon "egyszerre mondanak mindenfélét".
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: