2013. február 14., csütörtök

HM: felkészültek a katonák a kabuli váltásra


Befejeződött a Magyar Honvédség Kabul nemzetközi repülőtér őr- és biztosító kontingens második váltásának felkészülése - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel.

 
A felkészítésen a katonák gyakorolták az őr- és biztosító munkák ellátásához szükséges feladatokat, és megismerték az Afganisztán lakóira jellemző társadalmi, kulturális hagyományokat is. A mintegy 230 fős misszió döntő többségét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóaljának katonái alkotják. A kiképzést záró kétnapos gyakorlatot kedden és szerdán tartották Hódmezővásárhelyen. A katonák olyan szituációkat modelleztek, amelyek a kabuli reptér őrzése során is előfordulhatnak.
   
A közlemény tartalmazza, hogy a magyar kontingens Afganisztán legforgalmasabb repülőterének védelméért és zavartalan működéséért felel. A nemzetközi repülőtér egyaránt indít és fogad civil és katonai gépeket. A repülőtér - amely hat kilométerre északra van a főváros központjától - az ország legfontosabb légikikötője, évi utasforgalma meghaladja a kétmilliót.
   
A tájékoztatás szerint a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalása 2012 őszétől folyamatosan átalakul, a kormány döntése értelmében a Magyar Honvédség 2012 őszén vette át a kabuli nemzetközi repülőtér védelmének feladatait.
   
Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, iskolákat, kutakat, kis erőműveket, részt vettek a helyi biztonsági erők képzésében és árvízi védekezésben is. A PRT várhatóan 2013 tavaszán fejezi be a munkát, akkor tér haza a jelenleg ott tartózkodó száztíz katona.
(MTI-fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: