2013. február 28., csütörtök

Munkahelyeket teremtenek az autóipari fejlesztések a magyar KKV-k számára [Videó]


Egyetlen autóipari fejlesztés sem áll meg magában, hanem számos munkahelyet hoz létre a magyar kis- és közepes vállalkozásoknál – mondta a Ma reggel című műsorban Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár.
 
Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és az Audi Hungária Motor Kft. Az egyezmény a sorban a tizenhatodik a magyar kormány és a nagybefektetők között. A stratégiai megállapodások a kommunikációról és a folyamatos egyeztetésről szólnak, eseti munkacsoportok létrehozásával kormányképviselők, illetve egyes minisztériumok vállalatokkal egyeztetnek bizonyos gazdaságpolitikai kérdésekről. A kabinet szerint ez még az olyan vállalatokra is kedvezően hat, amelyek nem írnak alá megállapodást, hiszen az egyeztetések hozzájárulnak az üzleti környezet javulásához. Az Audi Hungaria Motor Kft. egy hónappal ezelőtt tette közzé 2012-es termelési adatait, amelyek szerint az Audi minden eddiginél több motort gyártott győri üzemében 2012-ben. A társaság az elmúlt év utolsó napján 8 663 embert foglalkoztatott, szemben az egy évvel korábbi 7 322-vel.  


A világban ma komoly szövetségkötési verseny folyik, amely nemcsak államok, de cégek, vállalatok irányába is nyitottá kell, hogy tegyen egy országot – mondta az az M1 reggeli műsorában Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár. Az országok komoly versenyt futnak egy-egy beruházásért, adó- és járulékkedvezményekkel, minél egyszerűbb adminisztrációval és minél vonzóbb termelési környezettel igyekeznek megnyerni maguknak a letelepedni, fejleszteni készülő cégeket. A magyar kormány és az Audi közti mostani megállapodás azt jelzi, hogy itt az együttműködés kiváló, többek közt ennek is köszönhető, hogy kedden beszédet mondhatott a cég kilencezredik dolgozója is – emelte ki az államtitkár.
 Teljes autó-összeszerelési spektrumot épít ki az Audi

Szijjártó Péter hozzátette: az Audi, amely annak idején egy motorgyárral kezdett Győr mellett, a mostani fejlesztés nyomán várhatóan júniusra egy teljes autó-összeszerelési spektrumot épít ki, azaz lesznek olyan Audik, amelyeket teljes egészében Magyarországon gyártanak majd.
A politikus emlékeztetett: két hete jelentették be, hogy a Győr melletti péri repülőtér fejlesztése megindult. Ennek nyomán körülbelül fél kilométerrel meghosszabbítják a kifutópályát, amely így több mint két kilométeres lesz, így a bázis bármilyen repülőgép-típust fogadhat, indíthat. Mindez kielégíti majd nemcsak a legnagyobb forgalmat lebonyolító Audi, de a Győr környéki nagyobb cégek logisztikai, személyszállítási igényeit is. Emellett fejlesztik az úthálózatot is az Audi-gyár környékén, és egy logisztikaipark-beruházás is folyik közvetlenül az Audi-gyár mellett, amely várhatóan nyártól az Audi beszállítóit, illetve magát az üzemet szolgálja majd ki - hangsúlyozta a politikus.
Szijjártó Péter hozzátette: az cég, amely remélhetően hamarosan tízezredik munkavállalóját is köszöntheti és beszállítói révén 15 ezer embernek ad munkát Magyarországon, összesen 450 milliárd forintnyi értékben vásárol magyar beszállítóktól. Egyetlen autóipari fejlesztés sem áll meg magában, hanem számos munkahelyet hoz létre a magyar kis- és közepes vállalkozásoknál – húzta alá a külügyi és külgazdasági államtitkár.
(hirado.hu - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: