2013. február 28., csütörtök

Az uniós költségvetésről tárgyalt Kövér László és Herman Van Rompuy


Az EU következő többéves költségvetési keretéről is megbeszélést folytatott Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a magyarországi hivatalos látogatáson tartózkodó Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája az MTI-vel.
 
Kiemelték, a tárgyaláson a házelnök gratulált Herman Van Rompuynek a 2014-2020-re szóló pénzügyi keretről született megállapodáshoz, amelyet az Európai Tanács február 7-8-i ülésén fogadtak el.
  
Az Európai Tanács elnöke a házelnökkel tartott találkozón azt mondta, remélhetőleg a megállapodást az Európai Parlament is jóváhagyja.
  
Az EU további aktuális kérdéseit megvitatva tanácskoztak a Nyugat-Balkán országainak európai integrációs folyamatáról, valamint véleményt cseréltek a nemzeti kisebbségeknek az Európai Unióban betöltött szerepéről - idézték fel.
  
Kövér László egyebek mellett hangsúlyozta az Országgyűlés szerepét a nyugat-balkáni nemzeti parlamentek integrációs felkészítésében, míg Herman Van Rompuy a keleti partnerség országainak (Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország) európai integrációs törekvéseiről adott rövid áttekintést.
  
A tárgyaláson szó volt a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos kérdések európai kezelésének lehetőségeiről is - olvasható a közleményben.
  
Herman Van Rompuy szerdán találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János államfővel is.
(MTI-fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: