2013. február 14., csütörtök

Puskás: Törvényt sértett a Magyar Nemzeti Bank


Az ÁSZ jelentése szerint az MNB megsértette azt a törvényt, amely szabályozza a bankok működését – hívta fel a figyelmet szerdai sajtótájékoztatóján Puskás Imre. A politikus bejelentette, a Fidesz-frakció kezdeményezi, hogy a jövő héten az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága tűzze napirendi pontjára az ÁSZ Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó jelentését, és hallgassa meg Simor András jegybankelnököt.

 
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elvégezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálatát, és az erről készült jelentés nyilvánosságra került, melyről Domokos László ÁSZ-elnök adott tájékoztatást. A jelentés legfontosabb megállapítása az volt, hogy az MNB törvényt sértett – mondta el Puskás Imre.  


Puskás Imre sajtótájékoztatója

Az ÁSZ jelentése szerint az MNB megsértette azt a törvényt, amely szabályozza a bankok működését. Miután Magyarország 2008-ban az IMF-hez és az unióhoz fordult hitelért, ezt követően a nemzeti bank éveken keresztül üzleti titok körébe tartozó adatokat szolgáltatott a hét legjelentősebb magyar bank tevékenységéről, állapotáról, gazdasági tevékenységéről  a Nemzetközi Valutaalapnak.

A Fidesz-frakció kezdeményezi, hogy a jövő héten az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága tűzze napirendi pontjára az ÁSZ Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó jelentését. Az ülésre meghívjuk Simor András MNB-elnököt és az ÁSZ illetékes munkatársait. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy tudott-e a jegybankelnök a történtekről, milyen intézkedéseket tett, illetve kíván tenni - mondta el Puskás Imre.
Fotó: fidesz.hu
A képviselő arról is beszélt, hogy a jelentés számos olyan megállapítást tett, amelyek felvetik az ésszerű működés kérdését. Példaként említette az iratkezelés ügyét és a dolgozói fizetéseket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jegybank négy évig gyakorlatilag úgy működött, hogy nem volt jogszerű iratkezelési rendje, és a válságos években az MNB-nél dolgozók átlagjövedelme meghaladja a kereskedelmi bankoknál dolgozók fizetését.

A számvevőszéki és költségvetési bizottság alelnöke bízik abban, hogy a kérdésekre megnyugtató válaszokat kapnak, és az MNB működésében a jövőben nem kerül sor ilyen mértékű törvénysértésre, sőt kisebb súlyú szabályszegésekre sem.
Újságírói kérdésre válaszolva Puskás Imre elmondta, az ország éppen a kiszolgáltatottsága okán fordult 2008-ban a nemzetközi szervezetekhez, melyet tovább növelt a Magyar Nemzeti Bank folyamatos adatszolgáltatása az IMF és az EU felé. A feljelentésre vonatkozó kérdés kapcsán a fideszes politikus hangsúlyozta, az ÁSZ-jelentés azt a megállapítást tartalmazta, hogy nem látnak okot büntetőfeljelentésre. De ez nem jelenti azt, hogy teljesen kizárt lenne, a költségvetési bizottsági jövő heti ülése lehetőséget ad a tények alapos megismerésére, a vélemények ütköztetésére, ezzel a felelősség mértéke és a felelősök köre is megállapítható. Ezt követően érdemes a következményekről a továbbiakban beszélni – jegyezte meg.
(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: