2013. február 28., csütörtök

600 milliárdos terhet vett le a kormány az önkormányzatokról

Az ötezernél kisebb lélekszámú települések dolgát már korábban elrendezték, most az ennél nagyobb lélekszámú településekkel kellett foglalkozniuk – idézte fel Orbán Viktor egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök a Herman Van Rompuy-jal folytatott egyeztetése után kérdésre válaszolva elmondta, az önkormányzatoktól összesen 600 milliárd forint adósságot vállalt át a kormány. Ezzel összefüggésben megjegyezte, ehhez hasonló kormányzati intézkedés még sosem született. 




Szeretnék köszönetet mondani az önkormányzatoknak, mert nemcsak adósságot vállaltunk át tőlük, hanem közben ők elfogadták azokat a szabályokat, amelyek lehetetlenné teszik, hogy a helyhatóságok még egyszer úgy eladósodjanak, mint az elmúlt húsz évben – fogalmazott Orbán Viktor. Ismertette: a legjobb pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatok esetén az adósságok 40, a legrosszabb helyzetben lévők esetében pedig az adósságok 70 százalékát vállalták át, a fővárosnál pedig összesen 60 százalékot. A kormányfő az utóbbi kapcsán hozzátette, reményei szerint a fővárossal március 8-án meg fognak tudni állapodni egy nagyobb együttműködési csomagról, amelynek része az imént említett adósságátvállalás.

A magyar államadósságot már sikerült csökkenteni, az önkormányzatok adósságát tekintélyes részben átvállaltuk, a kórházak adósságát lépésről lépésre konszolidáljuk, a sportszövetségekét a napokban vállaljuk át, tehát elmondhatjuk: általános értelemben véve folyik a magyar közadósság újjászervezése annak érdekében, hogy pénzügyileg az ország tartható állapotba kerüljön, illetve megakadályozzuk, hogy ismét eladósodjon - mondta Orbán Viktor.

Giró-Szász András a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón leszögezte: valamivel több mint 600 milliárd forintnyi önkormányzati adósságot vállal át a kormány, amelyből 100 milliárd forintnyit, azaz az ötezer lélekszámnál kisebb települések adósságát a kormány már a 2012-es költségvetésben egy összegben teljesítette; a második lépcsőt, tehát az ötezer lakosnál nagyobb városokkal való tárgyalást zárták le.
  
A kormányszóvivő leszögezte: a kabinet már korábban jelezte, hogy a nagyobb települések esetében csak az önkormányzatokkal való megállapodást követően egyeztet a bankokkal, amikor már összegezni tudja a hitelállomány méretét, struktúráját, így a visszafizetés ütemezését, devizanemeit, illetve a hitelező intézményeket.
  
Giró-Szász András rámutatott: nem kell, hogy az idei költségvetésben szerepeljen a második forduló adósságát fedező mintegy 500 milliárd forint, mivel még nem dőlt el, hogy milyen konstrukcióban történik a visszafizetés.
  
Hangsúlyozta: a kormány itt "nyilvánvalóan nem egy összegben való törlesztésben gondolkozik", hiszen az önkormányzati adósság jellemzően hosszú lejáratú.
(fidesz.hu-MTI)

Nincsenek megjegyzések: