2012. július 15., vasárnap

Varga: Magyarország tudja magát finanszírozni biztonságosan

Egyelőre nem kommentálja a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, hogy a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitel-megállapodásról tárgyalna. Varga Mihály azt mondta, megvárja, hogy hivatalosan is tájékoztassák. 


Továbbra is alapvetően elővigyázatossági jellegű hitel-megállapodásról egyeztetne az IMF-fel a magyar kormány - közölte a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. Varga Mihály az InfoRádióban a Nemzetközi Valutatalap illetékesének készenléti megállapodásra vonatkozó kijelentéséről azt mondta: megvárja, hogy erről hivatalosan is tájékoztassák.

Magyarország tudja magát finanszírozni biztonságosan, vagyis az a hitel lenne előnyös, amely a kockázatokat csökkenti, de nem jár azzal, hogy a lehívás megtörténjen - fejtette ki.

A tárca nélküli miniszter megismételte: jövő kedden érkezik Budapestre az IMF és az Európai Unió küldöttsége és továbbra is úgy vélte, hogy őszre megállapodást köthetnek.

Varga Mihály szerint a tárgyalásokon várhatóan az IMF felveti majd az egykulcsos adó kérdését is, de azt kérik majd a szervezettől, hogy várja meg, 2013-ban, egy teljes esztendő után ez az adórendszer mit tud teljesíteni. Annak látná esélyét, hogy 2013 első féléve után az addigi tapasztalatokat mérlegelve foglalkozzanak ezzel a kérdéssel - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az IMF-tárgyalásokon a kormány nem enged az ingatlanadó vagy a vagyonadó kérdésében.

Varga Mihály beszélt arról is, a tárgyalások elején azt tartja fontosnak, hogy Magyarország, a Valutaalap és az Európai Unió közös nevezőre tudjon jutni abban, hogy mit gondol a jövőről, és az eddig megtett magyar intézkedések hatásáról.
(inforadio.hu)

Nincsenek megjegyzések: