2012. július 12., csütörtök

Czerván: Ösztönözni kell a termelői összefogásokat



Remek búzatermésre számít az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy miért érdemes az állattartóknak összefogniuk.


 
 
Jelenleg a csapadékhiány a legfőbb gond a mezőgazdaságban, de az őszi árpatermés jobb lett a vártnál - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol kifejtette, hogy a várt 3,7 helyett hektáronként 3,8 tonna átlagtermésre lehet számítani.

Az őszi búzát vetésterülete több mint felén már betakarították, minősége pedig kiváló - hangsúlyozta Czerván György, hozzátéve, hogy az ország kenyérmag-, vetőmag- és takarmányszükséglete továbbra is biztosított, sőt, az exportból még komoly bevétele is lehet Magyarországnak.

Czerván György beszélt arról is, hogy az állattartóknak össze kell fogniuk önköltségük leszorításához. Az állattartásban az önköltség jelentős részét a takarmány teszi ki, amely folyamatosan drágul, de ha a gazdák összefognak, olcsóbban tudják beszerezni - magyarázta.

Nincs más választásuk. Egyedül, összefogás nélkül a gazdáknak rövid távon lehet szerencséjük, de hosszú távon ez nem pálya - fogalmazott Czerván György, aki beismerte, a termelői összefogások nem alakulnak ki egyik napról a másikra, ösztönözni kell azokat. Erre jó eszköz lehet az, hogy az unió is támogatja a termelői összefogásokat.
(inforadio.hu - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: