2012. július 12., csütörtök

A tanyaprogramra is juthat a növekvő áfabevételből

Agrárcélokra - így a tanyaprogramra és a földalapkezelő létszámbővítésére -, a fertődi Esterházy-kastély műkincseinek megvásárlására és helyreállítására, valamint a pécsi Zsolnay negyed támogatására is fedezetet biztosítana a jövő évi költségvetésben a parlament szakbizottsága az eredetileg vártnál nagyobb áfabevételből.

A költségvetési bizottság kedden nyújtotta be módosító javaslatait a 2013-as költségvetési törvényjavaslathoz, azokról és a büdzsé fő számairól csütörtökön szavaz az Országgyűlés. A testület minden többletkiadást az áfabevétel növekedéséből fedezne. Így 8,8 milliárd forinttal - 43,4 milliárdra - emelné a január 1-jével létrejövő járási kormányhivatalok támogatását. A pénz nagy részét személyi juttatásokra és a munkáltatói járulékokra fordítanák, nagyjából egymilliárdot pedig dologi kiadásokra.

A bizottság 350 millió forintot adna a fertődi Esterházy-kastély komolyzenei programjaira, valamint a kastélyban található Apolló-terem 1700-as évekből származó bútorzatának megvásárlására és helyreállítására. Az indoklás szerint a pótolhatatlan, kultúrtörténeti értékű műkincsek restaurálása és kiállítása rendkívüli jelentőségű örökségvédelmi szempontból és turisztikai vonzereje miatt is.

Emellett a költségvetési bizottság az ideivel megegyező, félmilliárd forint támogatást juttatna a pécsi Kodály Központ és a Zsolnay Kulturális Negyed üzemeltetésére, programkiadásaira. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az eredetileg tervezett 1,1 helyett 1,74 milliárd forintot kaphat jövőre, mivel az indoklás szerint 145 fős létszáma nem elég feladatainak teljesítésére. Ötszázmillió forinttal emelkedhet a tanyafejlesztési program támogatása is, így csaknem kétmilliárd lehet 2013-ban.

A tavalyi összeg dupláját, kétmilliárd forintot adna a költségvetési bizottság az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítás megrendezésére. Emellett a kormány javaslatában e célra elkülönített 15,7 millió helyett ötvenmillióval több juthat a határon túli magyar gazdaszervezetek segítésére. Szintén növekedhet, méghozzá 338 millió forinttal a Nemzeti Együttműködési Alap költségvetési támogatása, amit a civil szféra munkahelyteremtő és -megtartó képességének javítására fordíthatnak.

A bizottság 35 millió forintot juttatna az erdei kisvasutak üzemeltetésének támogatására - ezt korábban Harrach Péter KDNP-frakcióvezető kérte -, illetve a fideszes Tapolczai Gergelynek, a parlament egyetlen siket képviselőjének javaslatával megegyezően 46 millió forinttal növelné a siketek, az értelmi fogyatékosok, a mozgáskorlátozottak, a vakok és az autisták szervezeteinek támogatását. Most azért a költségvetési bizottság nyújtotta be ezeket a módosító javaslatokat, hogy fedezetük - a kormánypárti képviselők által korábban megjelölt források helyett - egyaránt az áfabevétel legyen.

Ugyancsak a forgalmi adóból finanszírozhatják a szúnyogirtást a kiemelt turisztikai övezetekben, erre további 150 millió forintot különítene el a testület, valamint ez lehet a forrása a Ferihegyi út meghosszabbításának is, amelyre előzőleg a fideszes Tilki Attila és Riz Levente indítványozott 670 millió forintot. Szintén az áfabevétel növelése biztosíthat újabb egymilliárd forintot a még aszfaltozatlan budapesti földutak burkolására, amire így összesen másfél milliárd juthat.

Egy további bizottsági javaslat a Magyar Export-Import Bank Zrt. forrásbevonási lehetőségét növelné, megengedve, hogy az Eximbank által elfogadott betétek és felvett hitelek, kölcsönök, valamint kibocsátott kötvények együttes állománya a jövő év végén 320 milliárd helyett 1200 milliárd forint legyen.
(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: