2012. július 4., szerda

Járóka: A legszegényebbeknek meg kell találniuk a helyüket

Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő kedden, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: nincs tudomása róla, hogy mikorra várható a roma magyar állampolgárok hazatérése Kanadából. A feladat most az, hogy tudassák velük, európai és hazai szinten is elindítják azokat a programokat, amelyek a hazatérésük utáni beilleszkedést segítik. A kormánynak olyan kezdeményezéseket kell tennie, amelyek biztosítják az egyenlő és jó minőségű iskoláztatást a gyerekeknek, munkahelyeket kell teremteni, lakhatási segítséget kell adni.


Hangsúlyozta: a kormánynak, a civil szervezeteknek, az egyházaknak és a gazdasági szereplőknek elő kell segíteniük a szemléletváltást. Ennek célja, hogy magyarok megértsék: a legszegényebbeknek meg kell találniuk a helyüket a társadalomban. Az EP-képviselő szerint azonnal indítható, komplex programokkal kell felkészülni, amelyek biztosítják, hogy a Kanadából visszatérőknek legyen mire hazajönniük, életperspektíva legyen a szemük előtt.

A helyi közösségek, az önkormányzatok, a polgármesterek tudják, hogy kik azok az emberek, akik visszavárhatók, s a települések vezetőinek fel kell venniük a kapcsolatot a kormánnyal. Járóka Lívia utalt rá, Balog Zoltán, az emberi erőforrásokért felelős miniszter határozottan állította, a kormány készen áll, hogy a hazatérőknek megfelelő reményt és segítséget adjon az induláshoz.

Az európai romastratégiával kapcsolatban Járóka Lívia elmondta, Magyarországon, uniós forrásokból, már zajlanak azok a programok, amelyek segítségével megindul a cigánytelepek felszámolása. Hangsúlyozta: lényeges, hogy ezek komplex programok legyenek, öleljék fel az oktatást, a munkahelyteremtést, a képzést, az egészségügyi mutatók javítását. Ha most nem élünk ezzel a lehetőséggel, az óriási elszalasztott alkalom lesz, hiszen most a legszegényebb negyvenmillió európainak van egy működő, financiális, ellenőrző rendszerrel, európai irányítással rendelkező, kormányok által elfogadott szegénységfelszámoló terve - adott hangot véleményének a politikus.
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: