2012. július 15., vasárnap

Változhatnak az öröklés és az örökbefogadás szabályai

A túlélő házastárs megváltozott öröklésjogi státusza egy régi igazságtalanságot próbál meg orvosolni. A Ptk. előkészítését felügyelő miniszteri biztos szerint az Országgyűlés ősszel elfogadhatja a törvényt, amely egy év múlva léphet hatályba.


Alapos és sokrétű egyeztetés, Magyarországon soha nem látott szakmai konszenzus előzte meg az új polgári törvénykönyv megszületését – mondta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában Székely László, a Ptk. előkészítését felügyelő miniszteri biztos. Ez lesz az első olyan Ptk., amely demokratikus környezetben született, így valóban kedvezhet a magánjog intézményének – hangsúlyozta a szakember. A kódex több mint 1500 paragrafusból áll, amely lebontva több tízezer normát, „fogaskereket” tartalmaz, a normaanyag 65-70 százaléka változatlan, a maradék pedig az elmúlt évtizedek kikristályosult joggyakorlatára építve került be, emelkedett normaszintre – sorolta a miniszteri biztos, aki úgy számol, hogy a törvényt novemberig fogadhatja el a parlament, és az egy év múlva léphet hatályba, azaz a szakmának egy év felkészülés ideje van.
Székely a mindennapi ember számára legkézelfoghatóbbnak, legérzékelhetőbbnek az örökbefogadás, az öröklés szabályainak változását mondta. Az újdonságok közül kiemelte a túlélő házastárs megváltozott öröklésjogi státuszát, ami egy régi igazságtalanságot próbál meg orvosolni. Most a leszármazókkal, az örökhagyó gyermekeivel együtt öröklő özvegy haláláig vagy újabb házasságáig az egész hagyatékra nézve haszonélvezeti jogot kap, ami a gyakorlatban erősebb a tulajdoni jognál, miközben ma már az is gyakran előfordul, hogy az özvegy fiatalabb, mint a gyermekek, így hozzáférhetetlenné teszi az örökséget a számukra. Ezt a problémát az új kódex úgy próbálja orvosolni, hogy az özvegy haszonélvezeti joga csak az általa használ lakásra és a felszerelési tárgyakra vonatkozik, egyébként egy gyermekrészt örököl, és a gyermekek is kapnak a vagyonból.
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: