2013. március 31., vasárnap

Változhat a népmozgalmi statisztikai adatgyűjtés

Módosítaná a kormány a statisztikai törvényt annak érdekében, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkezők külföldi szülését, illetve halálozását is felmérjék a népmozgalmi adatgyűjtésen.

 

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek javaslatát, amelynek indoklásában emlékeztet, hogy jelenleg a népmozgalmi statisztikai adatgyűjtések csak a Magyarország területén történt eseményekre terjednek ki.
  
Az indítvány nyomán azonban az adatgyűjtés kiterjedne a magyarországi lakcímmel rendelkezők külföldön bekövetkezett halálozásának, valamint gyermekszülésének regisztrálására, ha az anyakönyvezésük Magyarországon is megtörténik.
  
A demográfiára vonatkozó európai uniós rendelettervezet egységes definíciót szab a népesség fogalmára, amely az alapját képezi a minősített szavazati többség meghatározásának, ezért rendkívül lényeges, hogy azt milyen adatok alapján számítják - írta indoklásában Navracsics Tibor. Mindezen túl a javaslat törölné a munkahelyet azon adatkörök közül, amelyekre kiterjed a népmozgalmi események felmérése. Annak gyűjtése ugyanis a kormány szerint nem indokolt.
(MTI)

 

Nincsenek megjegyzések: