2013. március 13., szerda

Rogán: A parlament megvédi a rezsicsökkentést [Videó]



A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője a Magyar Televízió Az Este című műsorában hétfőn elmondta: nem szeretné a Fidesz, ha jogerős döntés lenne a rezsidíjak csökkentése ellen felszólaló gázszolgáltatók javára született első fokú bírósági döntésből. A politikus az M1 műsorában hozzátette, ha ugyanis a döntés jogerőre emelkedik, a magyar családoknak átlagosan havi 4400 forintot kellene visszafizetni. Ezt mi természetesen nem fogjuk engedni – hangsúlyozta
 
Rogán Antal elmondta, a cél érdekében a parlament minden eszközt be fog vetni, megvédi a rezsicsökkentést. Az Országgyűlés már a héten több jogszabályt módosít, például a gáz-, illetve a villamosenergia-törvényt. A parlament kimondja majd, hogy a gáz-, illetve energiaszolgáltatók mely költségelemeket vehetik figyelembe az árképzésükkor. A törvényhozók ezzel megvédik a Magyar Energia Hivatal rezsicsökkentésről szóló eddigi határozatait, illetve a kormány döntését. Másrészt a parlament az eddiginél sokkal szélesebb jogkörrel hatalmazza fel az energiahivatalt – mondta Rogán Antal, aki hozzátette, ezen a területen sürgős és gyors törvényalkotást szeretnének elérni. A politikus, mint elmondta, keddre kezdeményezte a házbizottság ülésének összehívását is, mert a Fidesz frakciója „abban gondolkodik”, hogy csütörtökön ebben az ügyben rendkívüli parlamenti ülés legyen. Ezt erősítette meg másnap reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
  



Arra a riporteri kérdésre, hogy nem kellene-e megvárni a jogerős, illetve kúriai döntést az ügyben, Rogán Antal azt mondta, a magyar családok érdeke szemben áll az energiaszolgáltatók érdekével, és ebben a kérdésben, ha a parlamentnek állást kell foglalnia, akkor nyilvánvaló, hogy nem azok mellé fognak állni, akik az elmúlt években óriási profitot tudtak realizálni. 2002 és 2010 között – amíg az új Fidesz-KDNP-kormány nem fagyasztotta be a rezsiköltségeket – hihetetlen mértékben emelkedett a gáz és a villamos energia ára, az előbbié 150, utóbbié 100 százalékkal, ami a szolgáltatóknak elképesztő plusz profitot jelentett – fogalmazott a politikus. „Mi nyilvánvalóan azt szeretnénk, ha a ezt a profitit nem vinnék ki az országból, hanem visszakapnák az emberek” – tette hozzá. Rogán Antal egyúttal megjegyezte, meg van lepődve, hogy a magyar bíróság milyen sebesen tud döntéseket hozni, miközben más ügyekben évekig is eltart egy ilyen folyamat.

A frakcióvezető arról is beszélt, nagyon fontosnak tartja, hogy a Fidesz aláírásgyűjtésbe kezd, hogy megmutassák, a magyar családok támogatják a rezsicsökkentés politikáját. A Fidesz elnökségének döntése után hétfőn bejelentett akció azért jelentős, mert Európában és Magyarországon is kezdik sokan azt a látszatot kialakítani, mintha a magyar kormány állna szemben az energiaszolgáltatókkal. Ez azonban nem így van: a rezsicsökkentés nemcsak a kabinetnek, illetve a kormánypárti képviselőknek fontos, hanem a magyar családoknak is – mondta. Rogán Antal szerint azért kérik az emberek támogatását a petícióhoz, hogy álljanak a kormányzat mellé, és követeljék, hogy minden magyar parlamenti képviselő álljon ki mind a külföldi, mind a belföldi nyomásgyakorlással szemben a rezsicsökkentés politikája mellett. Azt is hozzátette, nincs még egy európai uniós ország, ahol a családi költségvetéseken belül olyan magas lenne a rezsi aránya, mint Magyarországon.  Rogán Antal szerint a szolgáltatóknak van miből csökkenteniük az áraikat.

A politikus azt mondta, még érvényben van azon szerződések egy része, amelyek alapján a privatizáció idején az energiacégek extra kedvezményeket kaptak, és nyilvánvaló, hogy ezekből adott esetben következhetnek peres szituációk is. A politikus azonban hangsúlyozta, hogy a kormányzatnak nem az energiatermelő cégekkel, tehát az erőművekkel vannak problémái – bár ott is lehet vitatkozni a szerződéseken. A Fidesz azon csodálkozik, hogy – alapvetően a baloldali kabinetek – az energiaszektornak azokat a területeit privatizálták, amelyeken a közvetlen szolgáltatás történik. Szerinte ez egész Európában szokatlan, és kiszolgáltatottá teszi a fogyasztókat. A politikus hozzátette: a kormányoldal minden alkalommal elmondta, hogy az állam ezeken a területeken nagyon szívesen átveszi a szolgáltatást. Erre példa, hogy a kormányzat most visszavásárolja az E.ON gázüzletágát, ami a magyar családok számára nagyobb biztonságot jelent a jövőben. A kormány célja azonban nem feltétlenül a visszavásárlás, hanem egyszerűen elviselhető árakat szeretne biztosítani az emberek számára – tette hozzá Az Estében Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: