2013. március 15., péntek

"Azokat ünnepeljük, akik merték újragondolni Európát"

A reformkori politikusok és az 1848-as forradalmárok mertek új megoldásokat találni koruk problémáira - hangsúlyozta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán Bécsben.

A reformkori haladó politikusok és az 1848-as európai forradalmárok mindenütt hasonló problémákra keresték a válaszokat, a túlhaladott társadalmi, gazdasági, közjogi berendezkedéseket próbálták megváltoztatni. "Ma azokat ünnepeljük, akik merték újragondolni Európát, akik mertek másfajta megoldásokat találni, akik meglátták, hogy egy kontinens bajban van" - mutatott rá az államtitkár az ausztriai magyar képviseletek és ausztriai magyar egyesületek közös megemlékezésén.
   
Rétvári Bence párhuzamot vont a mai Európával. "Ha egy kontinens válságban van, akkor nem szabad a múlt eszközeit választani" - fogalmazott. Hozzátette: ma másért kell küzdeni, mint 1848-ban, és semmiképpen sem katonai eszközökkel.
   
Kiemelte, hogy a magyar szabadságszerető nemzet. Bármilyen elnyomást szenvedett el a történelme során, az csak idegen hatalmak befolyásának volt a következménye. "Ezért fontos védenünk a demokráciát Magyarországon. A demokrácia alapja pedig a többségi döntéshozatal és a többség véleményének tiszteletben tartása. Aki nem tudja tiszteletben tartani a többség véleményét, az nem erős, hanem erőszakos, és ha erőszakot alkalmaz, az nem az igazának a jele, hanem a türelmetlenségéé, azé, hogy nem tudja megérteni a másikat" - tette hozzá.
   
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a közösségek méltóságát védő alkotmányos rendelkezéssel a magyar alaptörvény az elsők között lesz Európában. A módosítás révén az új alaptörvény - mondta - sokkal jobban fogja védeni a kisebbségeket, mint az eddigi szabályozás. Bízik abban, hogy "nem az aláírói, hanem a tartalma alapján minősítik majd" - tette hozzá.
   
Megjegyezte: Magyarország teljes mértékben része az európai vérkeringésnek. "Hiba lenne úgy politizálni, hogy azt ne az európai politika részeként értelmezzük, hogy ne legyünk tekintettel arra, hogy más európai országok hogyan viszonyulnak hozzánk, és mi hogyan viszonyulunk más európai országokhoz" - mondta.
   
Az ausztriai magyar egyesületek saját megemlékezéseket is szerveztek március 15. alkalmából. Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala szerdán délután Bessenyei György testőrtiszt mellszobránál tartott koszorúzást. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége pénteken tartja kiállításmegnyitóval egybekötött ünnepségét.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: