2013. március 13., szerda

Selmeczi: A Fidesz senkinek nem engedi el a kezét [Videó]


A Fidesz szerint szociális bérlakások segíthetnének a devizahitelesek egy részének. Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője az M1 reggeli műsorában azt mondta, a sokszor rossz állapotú lakások lakhatóvá tételében az önkormányzatok tudnak segíteni, ha pedig ehhez állami támogatásra van szükségük, egyeztetni kell annak formájáról. Részletekről a szóvivő még nem tudott beszámolni, azt mondta, kidolgozásuk a devizahitelesek segítése céljával nemrégiben kinevezett pénzügyi biztos feladata lehet.
 
Selmeczi Gabriella felhívta rá a figyelmet, hogy a devizahitel-csapdából kivezető út megleléséért már eddig is többet tettek, mint bármelyik más kormány Európában. Elképesztő, mi maradt a családokra 2010-ben - emlékeztetett a szóvivő. A szocialista kormányok 2002-ben megszüntették a kedvezményes lakástámogatást, mégpedig úgy, hogy előtte a miniszterek felvették a maximális összeget, majd eltűnt a kedvezményes otthontámogatás, ezután pedig, a bankok érdekeit szolgálva, ráerőltették a lakosságra a devizahiteleket – sorolta a politikus.  


A legfontosabb cél most, hogy a végstádiumban lévő devizahitelesek semmiképp ne kerülhessenek az utcára, a Fidesz ugyanis senkinek nem engedi el a kezét, igyekszik mindenki számára jó megoldást találni, ahogyan ez sikerült is a végtörlesztéssel, az árfolyamgáttal - szögezte le. Selmeczi megismételte, a párt és annak országgyűlési frakciója továbbra is támogat minden olyan javaslatot, amely végleges és biztonságos megoldást nyújt a devizahitelesek problémájára, ilyen megfontolásból az eddigi intézkedések mellett újabb segítséget kínál az érintett családoknak.

A rezsicsökkentés ügyében első fokon született döntésről a szóvivő azt mondta, abban a pillanatban, ahogy a kormány vagy a Fidesz multinacionális cégek gazdasági érdekeit sérti, rögtön jön a kül- és belföldi támogatás. A Fidesz azonban a magyar családoktól kapta a bizalmat és a felhatalmazást, ezért az ő érdekeiket képviseli majd a parlamentben, nem a külföldi tőkéét, és nem fog megijedni az ilyen nyomásoktól – hangsúlyozta Selmeczi.

Egyébként mi is gyorsak vagyunk – tette hozzá a szóvivő – emlékeztetve arra, hogy már hétfőn kivételes és sürgős eljárással tárgyalták az egyik olyan törvényt, amely lehetővé teszi a családoknak a rezsicsökkentést. Mindezek hiányában ugyanis megvan a veszélye annak, hogy a családoknak havi 4400 forinttal többet kelljen visszafizetniük - tette hozzá.

A törvényről már kedden végszavaznak, tehát egyetlen szerv sem tud bizonyos nyomásra olyan gyors lenni, mint amilyen gyorsak mi vagyunk - fogalmazta meg. "Tiszta vizet öntünk a pohárba, egyértelművé tesszük a jogi helyzetet: ha a parlament fideszes többsége és a kormány azt mondja, hogy rezsit csökkentünk, és erről döntés születik, azt végre kell hajtani a jövőben" – mondta el a Selmeczi Gabriella az M1 reggeli műsorában.
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: