2013. március 7., csütörtök

"A szakértelemmel végzett szívós munka meghozza gyümölcsét"

Meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyek felemelik a magyar vidéket és előre viszik a magyar mezőgazdaságot - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Mathiasz János születésének 175. évfordulójára rendezett ünnepségen.

Budai Gyula aláhúzta, a világhírű magyar szőlész-borász példája mutatja, hogy a szakértelemmel végzett szívós munka meghozza gyümölcsét. Az államtitkár arra is kitért, hogy a nagy múltú magyar szőlő- és borkultúrának meg kell felelnie a mai kor kihívásainak és újra el kell foglalnia méltó helyét a világban.

A Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt rendezett megemlékezésen részt vettek Mathiász János leszármazottai is. A Mathiász János által nemesített 3700 szőlőfajtából közel 50-et még napjainkban is termesztenek. Ma is vannak Mathiász-féle ültetvények szerte a világban, Kaliforniában, a Krím-félszigeten, Izraelben, Dél-Afrikában, Japánban. Borai is közel kétszáz világversenyt nyertek. Az 1873-as világkiállításon elért kiugró sikere után több külföldi ajánlatot is kapott, lehetett volna az orosz cár krími szőlőbirtokának vezetője is, de az állásokat nem fogadta el, élete végéig hazájáért munkálkodott.
(MTI/OS - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: