2013. március 15., péntek

Rogán: Számunkra a családok a fontosak


A Közműszabályozási és Energetikai Hivatal létrehozásával az Országgyűlés megvédte a rezsicsökkentést – hangsúlyozta Rogán Antal csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezetője ugyanitt elmondta: Európában hazánk az egyetlen olyan ország, amelyik határozott, érdemi lépéseket tesz a rezsicsökkentés ügyében.
 
A ma meghozott döntés a Közműszabályozási és Energetikai Hivatal létrehozásáról lehetőséget ad arra, hogy a kormány meg tudja védeni a rezsicsökkentés ügyében eddig meghozott intézkedéseket, és lehetőséget ad arra, hogy a jövőben újabb rezsicsökkentő lépések valósuljanak meg – jelentette ki Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője arról tájékoztatott, a parlament csütörtöki ülésén döntést hoztak egy olyan szabályozó hatóság létrehozásáról, „ami a rezsiköltségek szinte teljes területét képes lefedni a működésével”. A Közműszabályozási és Energetikai Hivatal felállítását követően képes lesz arra, hogy folyamatosan ellenőrizze, monitorozza a szolgáltató cégek működését, az árak alakulását, és szabályozza azok pontos mértékét – tette hozzá.
Fotó: fidesz.hu
Ennek megfelelően azt gondolom, hogy a magyar kormány megkapta azokat az eszközöket, amelyekkel újabb rezsicsökkentő lépéseket tud végrehajtani – emelte ki. Mint mondta, a tervek szerint elsőként a víz, szemétszállítás és a szennyvíz-elvezetés területén szeretnék mérsékelni a díjakat, de ezt követően megvizsgálják a villamos energia és a gáz árának további csökkentését is.

Szólt arról is, hogy a parlamentnek ezen a héten meghozott döntései alkalmasak arra, hogy az eddigi bírósági keresetekkel szemben védelmet jelentsenek a rezsicsökkentésnek. Ugyanakkor jelezte, készen állnak arra is, hogy a rezsicsökkentés ügyét újabb támadások érik majd. Ha a következő hetekben olyan bírósági ítélet születik, amely kedvezőtlen a magyar családok számára, és veszélyezteti a rezsicsökkentést, a Fidesz-KDNP bármikor kész arra, hogy gyorsított törvényalkotással védelmet biztosítson a közüzemi díjak mérséklésének – jelentette ki a fideszes politikus.
A mi meggyőződésünk szerint a rezsicsökkentés minden egyes magyar családnak fontos – szögezte le, emlékeztetve arra, hogy egy két keresővel, két gyermekkel rendelkező család 73 691 forintot fordít rezsire, az elmúlt hónapokban az elektromos energia, a vezetékes gáz, valamint a távhő költségét tudták már mérsékelni.

Rogán Antal kiemelte, véleménye szerint a szabályozásnak az a helyes iránya, ha arra törekednek, hogy olyan lépéseket hozzanak, amelyekkel az árak biztosan csökkennek. Számunkra ugyanis a családok a fontosak – húzta alá, megjegyezve: Európában hazánk az egyetlen olyan ország, amelyik határozott, érdemi lépéseket tesz a rezsicsökkentés ügyében, ami többek között olyan járulékos előnyökkel is jár, mint az infláció csökkentése.
A frakcióvezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem az áfa, hanem az árak csökkentését tartja célravezetőnek. Az áfa csökkentése ugyanis a családoknak semmit nem jelent, az a szolgáltató profitját növeli meg – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az MSZP 2006-ban  áfacsökkentéssel kampányolt, ám a kormányalakítást követően mégis megemelte azt. Ez akkor az energia- és az élelmiszerárak megnövekedéséhez vezetett; éppen ezért azt gondolom, hogy a szocialisták mindig az ellenkezőjét teszik annak, mint amiről beszélnek – mutatott rá.

Szólt arról is, hogy 2002-ben a szocialista politikusok azt ígérték, hogy nem növelik meg a gáz árát. Ehhez képest 2002 és 2010 között a gáz ára háromszorosára emelkedett – szögezte le, hozzátéve, ez önmagában bebizonyítja, hogy a rezsicsökkentés ügyében érdemi lépést csak a jelenlegi kormány tett.

 
(fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: