2013. március 15., péntek

Az energiahivatal jogköreinek bővítéséről döntenek a képviselők


Rendeletalkotási joggal ruházhatják fel a képviselők az energiahivatalt az Országgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén, amelyet a Fidesz a kormányzati rezsicsökkentés megvédése érdekében javasolt összehívni.
 
A parlament ülése 9 óra 30 perckor kezdődik, a napirend előtti felszólalások után pedig az energiahivatal átalakításáról történő szavazás lesz az egyetlen napirendi pont. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden jelentette be, hogy rendkívüli ülést kezdeményeznek az energiahivatal jogköreinek mielőbbi kibővítése érdekében. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter előterjesztése a jelenleg kormányhivatalként működő Magyar Energia Hivatal átalakításával egy rendeletalkotási joggal is rendelkező önálló szabályozó szervet hozna létre Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal néven. A kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője a változtatást azzal indokolta, hogy így a bíróságon nem lehet megtámadni az energiahivatal rezsicsökkentést érintő döntéseit, az új hivatal rendeleteivel szemben ugyanis már csak az Alkotmánybíróságon indítható jogorvoslat.
   
A Ház ugyancsak a kormányzati rezsicsökkentéshez kapcsolódóan hétfőn megtárgyalta, kedden pedig el is fogadta azt az előterjesztést, amely törvényileg tiltotta meg, hogy az energiaszolgáltatók áraikba beszámítsák a rájuk kivetett tranzakciós díjat, külön jövedelemadót, illetve a közművezetékek után fizetendő adót. A szabályozás arra is kitér, hogy ha az energiahivatal rendszerhasználati vagy a csatlakozási díjakat megállapító határozatát bírósági felülvizsgálat eredményeként hatályon kívül kell helyezni, ez csak a hivatal új határozatának jogerőre emelkedése után lehetséges.
   
A változtatások hátteréhez tartozik egy elsőfokú bírósági ítélet: a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen a gázszolgáltatónak adott igazat a Magyar Energia Hivatal rendszerhasználati díjakat meghatározó rendeletével szemben indított bírósági felülvizsgálat során. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben botrányosnak nevezte a rezsicsökkentés ügyében hozott bírósági ítéletet és jelezte, a kormány újabb javaslattal áll elő, amelynek nyomán a rezsicsökkentés a korábbinál is nagyobb mértékű lehet.
(MTI-fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: