2013. március 7., csütörtök

Fazekas: Van perspektíva a mezőgazdaságban

Van perspektíva a mezőgazdaságban, amely egy erősödő ágazat: ez az üzenete annak, hogy szakmai szervezetekkel, intézményekkel és vállalkozásokkal írtak alá stratégiai együttműködésről szóló dokumentumot – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában a vidékfejlesztési miniszter.

 Fazekas Sándor a 180 percben kifejtette: a tárca igyekszik „mindenkitől összegyűjteni azokat a hasznos információkat, amelyek az ágazat irányításához, a jogalkotáshoz, az exportpiacok visszaszerzéséhez szükségesek”. A miniszter kiemelte: az emberek keresik a hazai termékeket, egyetlen év alatt 70-ről 75 százalékra növelték a magyar termékek arányát a belső piacokon. A magyar termékek megbízhatóak, jók, a mi ízvilágunkat tükrözik és méltányos áron hozzáférhetőek – folytatta.

„A közvetlen értékesítés lehetőségétől a gazdapiacokon keresztül a multik polcain történő térhódításig valamennyi területen offenzívában van a magyar mezőgazdaság” – fogalmazta meg Fazekas Sándor hozzátéve: ez a termelőknek megélhetést jelent és a vásárló is jól jár. „Ezt minden lehetséges eszközzel erősítjük, a magyartermék-rendelettel, marketing kampányokkal, a gazdapiacok nyitására vonatkozó szabályok egyszerűsítésével” – jegyezte meg.

A tárcavezető beszélt arról is, tudatosabbak lettek a magyar vásárlók, „az importtermékek kora a végéhez közeledik”, hiszen az import tartósított, hosszú utat tesz meg, nem friss. Fazekas Sándor a földtörvényről azt mondta, civil szervezetek véleményének figyelembe vételével készülnek a módosító javaslatok. A keddi egyeztetésen szóba került egyebek mellett a helyi közösségek szerepe, ezen belül is a földbizottságok hatásköre.

A földhaszonbérleti szerződésekről szólva a miniszter kijelentette:  kétszázezer hektár földterületet szeretnének hasznosítani, 25-30 ezer hektárra vonatkozóan történt meg eddig a szerződéskötés.
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: