2013. március 15., péntek

A kormány nem készül választási költségvetésre

A magyar kormány nem készül "választási költségvetés" összeállítására - mondta csütörtökön Londonban Cséfalvay Zoltán.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a nap folyamán a londoni befektetői és elemzői közösség tagjaival találkozott. Megbeszélései után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a befektetők részéről visszatérő kérdésként merül fel a "választási költségvetés" lehetősége. Határozottan leszögezte, hogy a magyar kormány kitart a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatti államháztartási hiánycél mellett. "Pontosan tudjuk, hogy milyen fájdalmas folyamat volt a költségvetés konszolidációja, amely áldozatokkal járt az üzleti szféra és a lakosság részéről is" - mondta az államtitkár. Cséfalvay Zoltán szerint politikai felelősség is a költségvetési fegyelem fenntartása, és ez is egyértelműen azt jelenti, hogy nem lesz választási költségvetés a jövő évre sem.
   
A forintárfolyammal kapcsolatban az államtitkár kijelentette: a kormánynak nem érdeke a gyenge forint, ez nem a gazdaságpolitika része. Hozzátette: személyesen sem tartja jó eszköznek a gyenge forintot az export támogatására. A versenyképesség javítása összetett gazdaságpolitikát igényel, amelynek része a rugalmas munkapiac, a beruházások, a kutatás-fejlesztési tevékenység, a bürokrácia csökkentése, az alacsony adók, a vállalkozói szellem és a feldolgozóipari tevékenység. "A gyenge valuta nem lehet jó eszköze a versenyképesség erősítésének" - ismételte meg londoni tájékoztatóján Cséfalvay Zoltán.
   
A devizaalapú ingatlanhitelekkel kapcsolatban az államtitkár azt mondta, hogy amit ebben a kérdésben meg lehetett tenni, azt a kormány megtette, jelenleg nincsenek újabb intézkedések tervbe véve. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bármilyen további lépést ebben a kérdésben a kormány a bankszektorral folytatott konzultáció után tesz meg.
   
Kijelentette azt is, hogy véleménye szerint Brüsszelben nem kapcsolódnak össze az alaptörvény módosításával összefüggő kérdések a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szóló döntéssel. Két különböző kérdésről van szó: az egyik politikai jellegű, a másik pedig gazdasági adatok és tények függvénye - tette hozzá.
   
Cséfalvay Zoltán csütörtökön a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays által rendezett zártkörű befektetői fórumon vett részt. Az MTI kérdésére, hogy a rendezvényen jelenlévők a magyar gazdaság mely jelenségei iránt érdeklődtek leginkább, a nemzetgazdasági államtitkár elmondta, hogy főleg a növekedési kilátásokat firtatták, és azt, hogy mi lehet a növekedés forrása Magyarországon. Cséfalvay Zoltán szerint a kormány mezőgazdasági szempontból legalább átlagos évben reménykedik az idén, mivel a magyar gazdaság tavalyi egész évi 1,7 százalékos visszaesésének csaknem a felét az agrárszektor gyenge teljesítménye okozta, ennek oka pedig a kedvezőtlen időjárás volt.
   
"A jó időt várni azonban önmagában még nem gazdaságpolitika", és a kormány arra is számít, hogy az autóiparban végbement legutóbbi beruházások nyomán e szektor kibocsátása is növekszik az idén, hozzájárulva a hazai össztermékhez - tette hozzá.
   
Az MTI felvetésére, hogy eltérnek a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatos hivatalos várakozások és az ezeknél borúlátóbb elemzői előrejelzések, Cséfalvay Zoltán kijelentette: a magyar gazdaság idei teljesítménye valóban az év legfontosabb kérdése, de a kilátások pontosabb megítéléséhez meg kell várni az idei első negyedéves GDP-adatokat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy - az általa már említett növekedéstámogató tényezők mellett - a csökkenő infláció nyomán az idén a reálbérek növekedése is várható, és ez erősítheti a hazai keresletet.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: