2013. május 2., csütörtök

Stratégiai megállapodást köt a kormány a Teva-cégcsoporttal


Újabb nagyvállalattal, a Teva gyógyszeripari cégcsoporttal köt stratégiai megállapodást csütörtökön a kormány Budapesten.
 
A megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szabó László, a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatója írja alá. A Teva Magyarország Zrt. az izraeli Teva gyógyszeripari csoport, a világ vezető generikus gyógyszergyártójának tagja és a cégcsoport európai központja. A Teva 1993-ban kezdte meg magyarországi működését, kezdetben gyógyszerforgalmazóként. A debreceni Biogal gyógyszergyárat 1995-ben, a gödöllői Humán cégcsoportot pedig 2000-ben vásárolta meg.
   
A társaságnak három telephelye van Magyarországon. Debrecenben zajlik a kutatás-fejlesztés, valamint gyógyszeralapanyagokat és szilárd gyógyszerformákat - egyebek közt kapszulákat és tablettákat - gyártanak. Gödöllőn steril készítményeket - injekciókat, szemcseppeket, infúziókat,
a sajóbábonyi telephelyen pedig fermentációs technológiára épülő gyógyszerhatóanyagokat állítanak elő. Gödöllőn van a Teva gyógyszer-nagykereskedelmi központja is.
   
A Teva Magyarország Zrt. nettó árbevétele 2011-ben 252,2 milliárd forint volt a 2010-es 218,7 milliárd forint után. A társaság mérleg szerinti eredménye 49 milliárd forintra nőtt 2011-ben az előző évi 46,3 milliárd forintról.
   
A kormány eddig több mint húsz külföldi érdekeltségű magyarországi nagybefektetővel kötött hasonló megállapodást és 40 ilyet tervez aláírni.
   
Az április 16-án megjelent kormányhatározat szerint a közeljövőben együttműködési megállapodás születik a Siemens Zrt.-vel, az Ericsson Magyarország Kft.-vel, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.-vel és a Sanofi csoporthoz tartozó Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt.-vel.
(MTI-fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: