2013. május 23., csütörtök

A kormányzatnak két egyértelmű célja valósul meg [Videó]

Nem emelték a kötelező árrést, azt ugyanis korábban csak kikényszerített megállapodások szabályozták, most viszont törvény határozza meg. A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy a törvényben a kormányzatnak két egyértelmű célja valósul meg.

Az eredetileg elfogadott 4 helyett 10 százalékban határozta meg a júliusban létrejövő nemzeti dohányboltok garantált profitját az Országgyűlés keddi ülésén. Döntés született arról is, hogy a júliusban megnyíló trafikokban a korábban meghatározott termékkörökön kívül fagylaltot és jégkrémet is árulhatnak majd. A trafiktörvényt még tavaly szeptemberben fogadta el az Országgyűlés, eszerint júliustól dohányárut csak a pályázati úton kiosztott koncesszió alapján megnyíló nemzeti dohányboltokban lehet árusítani. Ezzel negyvenezerről kb. hatezerre csökken az elárusítóhelyek száma.    



Giró-Szász András az m1 Ma reggel című műsorában
A kormányszóvivő az M1 Ma reggel című műsorában hangsúlyozta: nem emelték a kötelező árrést, egyszerűen törvényben rögzítették a tíz százalékot, míg a korábbi mértéket a nagykereskedők és gyártók által kikényszerített árrés határozta meg. Giró-Szász András emlékeztetett rá, a módosító csomagnak volt másik két eleme is: a tiltott szponzoráció – reklámtermékek elhelyezése -, illetve a 18 éves kor alattiak kitiltása.

A szóvivő hangsúlyozta, a kormányzatnak két egyértelmű célja valósul meg: a népegészségügyi szándék, illetve egy nemzetgazdasági piacátrendezés, hogy a multinacionális cégektől kisebb, hazai vállalkozásokhoz kerüljön ennek a profitnak a nagy része. Évente 10-12 milliárd forint profitot termeltek ezek a nagyvállalatok – folytatta Giró-Szász András, aki szerint a termékkörök bővülése lehetőség a trafikosoknak, a fő profil azonban továbbra is a dohányáru marad. Maga a rendszer nem növeli meg a feketekereskedelmet, hiszen az eddig is volt, azt a NAV hatékony fellépése tudja visszaszorítani - tette hozzá.

A kampányfinanszírozás változásáról a kormányszóvivő azt mondta: egy húszéves probléma oldódott meg, hiszen eddig nem lehetett tisztán látni, hogy egy-egy politikai párt mekkora összeget fordít kampányokra. Hozzátette: a tisztánlátáshoz szükséges előre szabályozni, hogy a pártok illetve az egyéni mandátumért induló képviselők mekkora keretösszeggel, mekkora állami támogatással gazdálkodhatnak. Giró-Szász András szavai szerint a kártya, az utólagos elszámolás és a kétszázalékos határ is ezt szolgálja.
(hirado.hu)

Nincsenek megjegyzések: