2013. május 25., szombat

"Magyarország jobban teljesít a családok támogatásának területén is" [Videó]

"Magyarország jobban teljesít a családok támogatásának területén is"
A család az emberek érdekeit képviselő politikai gondolkodás és cselekvés alapja - jelentette ki Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Nyíregyházán, a Fidesz Magyarország jobban teljesít című rendezvénysorozatának első előadását megelőző sajtótájékoztatón, pénteken.
 
A család nem pusztán ideológia, a nemzeti, kereszténydemokrata politikai gondolkodás sarokköve, hanem sokkal több annál: a legtermészetesebb, a leginkább a mindennapi életből fakadó csoport, messze az ideológiák felett áll, az emberek érdekeit képviselő politikai gondolkodás és cselekvés alapja – fogalmazott Doncsev András. Az államtitkár kiemelte, a családbarát politika a szubszidiaritás elvét érvényesítve, összetett megoldásokat kínál. Egy kormány akkor cselekszik helyesen, ha azokat a csoportokat erősíti meg elsősorban, ahol a problémák alapvetően jelentkeznek, és ott igyekszik rájuk megoldást találni – fűzte hozzá magyarázatképpen.  


Magyarország jobban teljesít: Családbarát intézkedések
A kormány kiemelten kezeli a családtámogatási rendszer hatékonyságának folyamatos növelését – emelte ki a politikus. Szólt arról is, a kabinet a rövidtávon olyan intézkedésekkel igyekszik megerősíteni a családokat, amelyek csökkentik az emberek mindennapi terheit. Példaként a családi adózás bevezetését említette, ami 2011-ben és 2012-ben is 180 milliárd forintot hagyott a családoknál. A kormány döntött arról is, hogy visszaállítja a gyest három évre, megnöveltük a további családtámogatási ellátások összegét, ennek eredményeképpen a gyermekgondozási díj maximális összege 43 százalékkal nőtt, és megerősítettük a nevelőszülői hálózatot is – sorolta. Kiemelte azokat az intézkedéseket is, amelyek a devizahiteles családok megsegítését célozzák. Ezek valamelyikével 320 ezer család élt idáig – tette hozzá.

Ebbe a csoportba sorolható az utóbbi idők legsikeresebb intézkedése is, a rezsicsökkentés, amelynek köszönhetően 2013. január 1-től közel négymillió magyar háztartásban 10 százalékkal mérséklődött a villany, a gáz és a távhő díja –jelentette ki. Mint ismert, július 1-től újabb 10 százalékos csökkenés várható a víz, a csatorna, a szemétszállítás, valamint a kéményseprés díját illetően. Doncsev András leszögezte, ez az intézkedés hatalmas könnyebbséget jelent a családok számára.
Fotók: fidesz.hu
Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a kormány számos középtávú intézkedést is hozott a családok érdekében, amelyek elsősorban a kedvezőbb munkaerőpiaci helyzet megteremtésére irányulnak. Rámutatott, a munkahelyvédelmi akcióterv segítségével a 25 év alatti fiatalok, illetve a kisgyermekes anyák elhelyezkedési esélyei is megnőttek. A közmunkaprogram eredményeképpen sok család már nemcsak segélyből, hanem munkabérből élhet meg – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, a programban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 38 ezren vesznek részt. Emellett a politikus megemlítette azt is, hogy uniós és hazai forrásból számos nagyberuházást támogattak, amelyek munkát adhatnak a környékbeli szakembereknek.

 
Ezzel egy időben úgy reformáltuk meg a szociális kiadásokat, hogy azok is a munka irányába való elmozdulásra ösztönözzenek – hangsúlyozta. Megjegyezte, az Orbán-kormány fontosnak tartja az idősek életének jobbá tételét is, szavai szerint ez utóbbit az is mutatja, hogy a kormány magasan az infláció felett emelte meg a nyugdíjakat.

Doncsev András arról is beszélt, a kormány a demográfiai és népesedési problémákra is megoldást szeretne kínálni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az elmúlt időszak népesedési adatai visszaigazolják a családbarát fordulat sikerét. Mint kifejtette, 2012-ben az élveszületések száma már 2,6 százalékkal nőtt, a házasságkötések száma két éve folyamatosan növekszik, miközben kevesebb a felbomlott házasságok száma.

Doncsev András ismertette, 2010 óta csökkent a halálozások száma, és közel tizenegy százalékkal kevesebb a terhességmegszakítás is. Elmondhatjuk, hogy Magyarország igenis jobban teljesít a családok támogatásának területén is, amit mi sem bizonyít jobban, mint a növekvő születésszám, a több házasságkötés, a kevesebb válás és a magzatelhajtások csökkenő száma – zárta szavait a kormánypárti politikus.
(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: