2012. október 3., szerda

Varga: Magyarország rossz szerződést nem fog aláírni + videó

Magyarország még az idén szeretne megállapodni a nemzetközi hitelezőkkel, de rossz szerződést nem fog aláírni, a nyugdíjak és a bérek csökkentéséről pedig szó sem lehet - a többi közt erről beszélt Varga Mihány az M1 Az Este című műsorában.

annak pontok, melyekben biztos nem hátrál majd meg a kormány az IMF-fel szemben: nyugdíjcsökkentésről, bércsökkentésről vagy a gyerekes családok támogatásának mérsékléséről nem lehet szó. Varga Mihály, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Gazdasági Bizottság ülésén annak a levélnek a tartalmát ismertette, melyet a kormány a Nemzetközi Valutalapnak küldött.

http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=184898

Vannak pontok, melyekben biztos nem hátrál majd meg a kormány az IMF-fel szemben: nyugdíjcsökkentésről, bércsökkentésről vagy a gyerekes családok támogatásának mérsékléséről nem lehet szó. Varga Mihály, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Gazdasági Bizottság ülésén annak a levélnek a tartalmát ismertette, melyet a kormány a Nemzetközi Valutalapnak küldött.

A miniszter Az Estében elmondta: a meghallgatáson szinte felolvasta a levél tartalmát a jelenlévő bizottsági tagoknak, akik később szabadon kérdezhettek a részletekkel kapcsolatban, és megvitatták a hét fő területet, melyek a tárgyalási alapot képezik.
Varga Mihály leszögezte, hogy az IMF többször kérte már a közszféra létszámának csökkentését, azonban a kormány határozott a tekintetben, hogy tömeges elbocsátásról nem lehet szó, és inkább olyan megoldásban gondolkodik, amelyben az apparátusból nyugdíjba vagy a versenyszférába távozók helyett nem történik meg a pótlás, így építve lejjebb a létszámot. Varga Mihály cáfolta a sajtóban megjelent 30 ezer fős leépítésről szóló híreket, sőt, elmondása szerint az is előfordulhat, hogy nem kerül sor átszervezésre, amennyiben más területen sikerül megállapodni a Valutalappal.
A korábbi pénzügyminiszter hangsúlyozta: nem készülnek a szociális juttatások visszavágására, bár célzottabbá szeretnék tenni azokat. Beszélt a szociális plafon bevezetésének lehetőségéről, szerinte ugyanis ösztönözni kell az embereket arra, hogy elmenjenek dolgozni, úgy viszont nem lehet, ha vannak olyanok, akik több bevételhez jutnak havonta segélyből, mint mások munkából. Varga Mihály kifejtette, hogy a Valutalap szóban és írásban is kérte a szociális támogatások lefaragását, de ez nem újdonság - vélte -, mivel ez az utóbbi 20 évben mindig az IMF kérései között szerepelt, főként Kelet-Európában.
Arra a felvetésre, hogy a kormány egyeztet-e a szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel a tárgyalások során, a miniszter elmondta, hogy folyamatosan ezt tették eddig és a jövőben is így fognak eljárni. Az IMF-nek és az Európai Uniónak múlt héten elküldött levélhez még hozzátette, hogy a Valutaalap különböző pontosításokat igénylő viszontválaszát megkapták, melyre hamarosan reagálni fognak, a további tárgyalások pedig október második felére várhatók.
Varga Mihály a jövő évi büdzsével kapcsolatban kifejtette: az IMF szerint a vártnál kisebb lesz a növekedés, így a kieső bevétel nagyjából 300-350 milliárdos hiányt eredményezne 2013-ban. A kormány ezzel szemben úgy véli, van még tartalék a magyar gazdaságban, ám mivel a környező országok is lefelé rontották előrejelzéseiket, így előfordulhat, hogy Magyarországnak is meg kell ezt tennie. A miniszter megerősítette: a jövő évi hiánycélon nem kívánnak módosítani, hisz így Magyarországnak reális esélye nyílik arra, hogy a túlzottdeficit-eljárás alól kikerüljön, és ne veszítsen el Európai Uniós támogatásokat.

Az IMF-főtárgyaló szerint ahhoz, hogy az államháztartás biztonságosan tudjon működni, legkésőbb november végéig el kell fogadni a 2013-as költségvetést, ezért bízik abban, hogy addig sikerül lezárni a tárgyalásokat a Valutaalappal. Ismét hangsúlyozta: a kormány meg akar állapodni a nemzetközi szervezetekkel, azonban olyan egyezségbe nem fog belemenni, amely a magyar emberek jelentős sérelmével jár.
(hirado.hu- fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: