2012. október 12., péntek

Hazánk elkötelezett a délkelet-ázsiai együttműködés mellett


Magyarország elkötelezett a délkelet-ázsiai régióval folytatott együttműködés mellett - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára egy tanácskozáson csütörtökön.

 
A kétnapos nemzetközi konferencián, amelynek célja a Magyarország és a délkelet-ázsiai térség közötti együttműködési lehetőségek feltérképezése, az államtitkár kifejtette: Magyarország azt szeretné, hogy az Európa és Ázsia közötti együttműködés megerősödjön, új és erős kapcsolatok épüljenek.
   
Európát gazdasági válság sújtja, de a közép-európai térség - például az olcsóbb munkaerő révén - nagyban hozzájárulhat az európai gazdaság újbóli megerősödéséhez - mondta. Hozzátette: az Európa közepén fekvő Magyarország a befektetők ideális célpontja lehet, a délkelet-ázsiai régió pedig a világ egyik legdinamikusabban növekvő térsége.
   
Felidézte: Magyarország 2010-ben döntött arról, hogy a globális nyitást alkalmazza külpolitikájában. Ázsia jelentősége egyre nő a világgazdaságban, és Magyarország érdeke az együttműködés megerősítése nemcsak a nagyobb országokkal, hanem a közepes és a kisebb államokkal is - mondta.
   
Kiemelte, a kétoldalú kapcsolatépítés mellett regionális szervezetekkel is jó együttműködést szeretnének kiépíteni, és fontosnak tartják a kooperációt a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségével (ASEAN). Az ASEAN az egyik legsikeresebb regionális szervezet - mutatott rá. Hozzátette: tagjai megbízható országok, amelyekkel hosszú távú együttműködés alakítható ki.
   
Lim Hong Hin, az ASEAN főtitkárhelyettese arról beszélt, hogy a szervezet tagjai és Magyarország is nyitott gazdaságok, amelyek világosan látják az integráció előnyeit. Az országok közötti együttműködés különösen fontos, mivel erősödik az államok kölcsönös függősége, és azért is, mert sok problémát egy ország nem képes egyedül megoldani, jóval hatékonyabb, ha több állam összefog.
   
Úgy látja, az EU fontos kereskedelmi partnere az ASEAN-nak, és ezen belül Magyarországgal is előnyös együttműködést alakíthat ki a szervezet, erre nagyon jó lehetőségek kínálkoznak.
   
Nguyen Phuong Nga vietnami külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta: az ASEAN jó gazdasági partnere lehet az EU-nak, illetve Magyarországnak, hozzátéve, hiszen Magyarország olyan lehetőségeket kínál, amelyeket több ASEAN-tagállam keres.
   
Dzsullapong Nonszricsai thai külügyminiszter-helyettes kiemelte, remélhetőleg a konferencia a magyar befektetőket is ösztönzi arra, hogy "Európán kívülre is tekintsenek", és megvizsgálják, mit kínálhat Délkelet-Ázsia, illetve Thaiföld. A térség versenyképessége nagyon jó, és egyre fontosabb szerepet tölt be a világgazdaságban - mondta.
   
A Külügyminisztérium, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Magyar Külügyi Intézet által szervezett kétnapos eseményen több mint 120 kormányzati tisztviselő, üzleti döntéshozó és civil szervetek képviselői vesznek részt Magyarországról és az ASEAN-tagállamokból.
   
Az ASEAN 1967-ben alakult, tíz tagállamában (Brunei, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kambodzsa, Laosz, Malajzia, Mianmar, Szingapúr, Thaiföld és Vietnám) összesen hatszáz millióan élnek.
(MTI-fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: