2012. október 2., kedd

Font: Egy-két éven belül elindulhat az agrárbank

Állami pénzből, egy-két éven belül elindulhat az agrárbank, amire nagy szüksége van a magyar gazdáknak - közölte a Kossuth Rádió reggeli műsorában Font Sándor. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke a 180 percben arra hívta fel a figyelmet, hogy az államnak jobban megéri támogatni a mezőgazdaságot, mint az esetlegesen tönkrement vállalkozókat a szociális segélyező rendszeren keresztül ellátni. A fideszes szakpolitikus bírálta a magyarországi bankokat, amiért nem szívesen finanszíroznak mezőgazdasági beruházásokat.

Jó lenne, ha a bankszövetség nem a kritikát, hanem a pénzt osztaná az agrárvállalkozásoknak – fogalmazott a szakpolitikus, aki hangsúlyozta: a tapasztalatok azt mutatják, nincs olyan komoly mezőgazdasággal rendelkező ország, amely nem használna egy saját agrárfinanszírozó bankot vagy egy, a gazdák szövetkezéséből felállított vagy egy állami tulajdonú pénzintézettel a háttérben.
A bankok azonban nálunk egyelőre a kisebb ellenállás irányába mennek, az agrárium ugyanis természeténél fogva kockázatos terület, amit így csak nagyon magas kockázati felárral finanszíroznak meg, ezt a terhet viszont a vállalkozói réteg nem bírja kitermelni, így a gazdák gyakran biztosítás, támogatás nélkül maradnak.

Egy állami tulajdonú pénzintézetnek Font Sándor szerint azért érné meg mégis agrárberuházásokat finanszírozni, mert szélesebb a felelőssége, egy bukott gazdálkodó ugyanis nagy valószínűséggel az állami segélyező rendszerbe kerülhet, ami még több kiadást jelent, így érdemesebb lehet fenntartani a magasabb kockázat mellett is a mezőgazdaságot. A lehetséges forrásokról szólva a szakpolitikus azt mondta, a most folytatott kemény stabilizációs program megadja majd a lehetőséget a finanszírozáshoz.
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: