2012. október 1., hétfő

Kétmilliárd forintra pályázhatnak a hátrányos helyzetű tanulók


Összesen 1.89 milliárd Ft-ra pályázhatnak a hátrányos helyzetű, - köztük roma - tanulók a 2012/2013. tanévben az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján megjelent Útravaló-MACIKA Ösztöndíjprogram "Út a középiskolába" és "Út az érettségihez" alprogramjaiban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága által meghirdetett program célja a hátrányos helyzetű, kiemelten roma tanulók esélyegyenlőségének elősegítése, tanulási és továbbtanulási esélyeinek növelése mentori és ösztöndíj-támogatás biztosításával. A hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlősége, iskolai végzettségi szintjének emelése olyan fontos célja a kormánynak, amely a tanulók és a társadalom számára is megtérül - olvasható a minisztérium vasárnapi közleményében.

 
A 2011/2012. tanévben az "Út a középiskolába", "Út az érettségihez" és "Út a szakmához" meghirdetett alprogramokban 20 ezer 204 tanuló juthatott támogatáshoz, és mentoráláshoz. A "2011/2012-es tanévtől az ösztöndíjprogram az új belépők között 50 %-ban roma tanulókat támogat, amennyiben azt a pályázók száma lehetővé teszi. A 2012/2013. tanévben a 11422 új belépő tanulóból 6 849 fő nyilatkozott roma származásáról. A mentorálási folyamat szabályai kisebb mértékben módosultak a nyáron. A módosítás még inkább a tanulók érdekeit helyezte előtérbe.

Az Út a középiskolába alprogramra a 7-8 évfolyamos tanulók és mentoraik, az Út az érettségihez alprogramra középiskolások és mentoraik pályázhatnak.

Az Út a középiskolába programban a tanulók havonta 3500 Ft, az Út az érettségihez alprogramban havonta 4500 Ft ösztöndíjban részesülnek. A mentorok mindegyik alprogramban minden tanuló után havonta 7000 Ft-os ösztöndíjat kaphatnak. Az Útravaló - MACIKA esélyegyenlőségi ösztöndíjakról bővebb információk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján (http://www.emet.gov.hu/tarsadalmi-felzarkozas/utr/utravalo-eselyegyenlosegi-osztondijak), valamint a www.romagov.kormany.hu  honlapon olvashatók.
(MTI/OS-fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: