2012. október 17., szerda

Szijjártó: Hazánk érdeke, hogy több forrásból is gázhoz jusson + videó

Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon jusson gázhoz - mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a köztévé Ma reggel című műsorában kedden.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára múlt héten a Gazprom vezetőivel tárgyalt. A megbeszélésen áttekintették Európa energiaellátásának helyzetét, sorra vették a folyamatban lévő energiaipari projekteket, különös tekintettel a közös megvalósítás alatt álló Déli Áramlat gázvezetékre.

http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=185368

Szijjártó Péter kedden a Ma reggelben arról beszélt, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon jusson gázhoz. A külügyi és külgazdasági államtitkár szerint ennek két oka van: egyrészt így biztonságos az ország ellátása, másrészt így alakulhat ki árverseny, tehát így lehet olcsóbban beszerezni a gázt – mondta.
Ebben vagyunk érdekeltek
Szijjártó Péter közölte: érdekeltek vagyunk abban, hogy a Déli Áramlat Magyarországon menjen keresztül, és abban, hogy az azeri gázt Európába a Nabucco West vezetéken keresztül jutassák el, mert ez Magyarországot is érinti.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a magyar-szlovák-cseh elektromos rendszert összekötöttük, a gázvezeték rendszerünk összekötése pedig 2014-re megtörténik. Ez azt jelenti, hogy Magyarország hozzáfér az északi gázlelőhelyekhez, ez egy jelentős hozzájárulás lesz az energiabiztonságához  – mondta.
Bővítést jelentett be az Oracle és a GE
Szijjártó Péter az M1 reggeli műsorában arról is beszélt, hogy hétfőn az Oracle jelentett be fejlesztést Magyarországon, pénteken pedig a General Electric. Az Oracle a világ egyik legnagyobb üzleti szoftvereket és hardvereket gyártó vállalata. Az új fejlesztési központ azt is jelenti, hogy új k+f források jönnek Magyarországra egy olyan cégtől, amely háromszor akkora ilyen költéssel rendelkezik mint a teljes magyar kutatás-fejlesztési szektor.
Még ebben a negyedévben LED-lámpák gyártását kezdi meg a General Electric (GE) Lighting Nagykanizsán. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára közölte, hogy a kormányzat ötmilliárd forintos közvilágítás-korszerűsítési programot hirdet meg az önkormányzatok részére.
Az eddigi kutatás-fejlesztési tevékenység után megkezdődik a LED-technológiás lámpák gyártása Nagykanizsán, s ehhez az alkatrészeket a GE zalaegerszegi gyára szállítja majd. Szijjártó Péter megállapította, hogy a magyar mérnöki tudás és egy nemzetközi nagyvállalat tőkeerejének köszönhetően a nagykanizsai és zalaegerszegi fejlesztésben, illetve gyártásban foglalkoztatottak határozzák meg, hogy milyen irányt vesz a világ világítástechnikája.
(hirado.hu- fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: