2012. október 15., hétfő

"A magyar állampolgárság egy nyitott jogfilozófián alapul"+videó

Akinek valamely őse magyar állampolgár volt, ha gondolja, igényelheti a magyar állampolgárságot és meg is kapja azt – jelentette ki Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) szórvány-diaszpóra munkacsoportjának társelnöke szombaton, az Echo Televízió Heti mérleg című műsorában.

Arra a műsorvezetői kérdésre, mi lehet az összekötő kapocs például egy magyarságra emlékező, de nyelvet nem beszélő amerikai fiatal és egy harminc százalékban magyarok lakta dél-erdélyi település lakosa között, Révész Máriusz úgy válaszolt, ezt meglehetősen nehéz megmondani, de vannak olyan nemzetek, például az írek, akiknél gyakran előfordul, hogy azok is írnek vallják magukat, akik  már nem beszélik az anyanyelvet.  A kormánypárti képviselő szerint a magyaroknál a nemzeti identitástudat gyorsabban kopik, az a generáció, amely már nem beszéli a nyelvet nem is szokta magyarnak vallani magát. Révész Máriusz kitért rá, világszerte vannak olyan mozgalmak - a politikus a cserkészeket emelte ki - akik próbálják megszólítani azokat a többedik generációs, a nyelvet már nem beszélő magyarokat is, akiknek az ősei valaha magyarok voltak. 



A fideszes honatya arról is beszélt, biztosan volt némi szerepe a 2010-es nemzetpolitikai fordulatnak abban, hogy az Amerikai Egyesült Államokban több mint százezerrel növekedett a magukat magyarnak vallók aránya. Úgy vélekedett, amennyiben javul a Magyarországról alkotott nemzetközi összkép, még többen fognak élni az egyszerűsített honosítási eljárás adta lehetőséggel. A magyar állampolgárság egy nyitott jogfilozófián alapul. Akinek valamely őse magyar állampolgár volt, ha gondolja, igényelheti a magyar állampolgárságot és meg is kapja azt – húzta alá Révész.

Arra kérdésre, mi motiválta azt az elhatározást, hogy a középiskolás diákok számára meghirdetett csereprogramba be akarnak vonni olyan magyar származású fiatalokat is, akik már nem beszélnek magyarul, Révész Máriusz úgy felelt, a munkacsoport szerdai ülésén megfogalmazódott bennük, hogy jó lenne ezt a programot megerősíteni, még több fiatalt bevonni. Elmondta, azért is tartja megfelelőnek ezt a programot, mert viszonylag kis költségekkel jár, amit javarészt a tanulókat fogadó családok vállalnak magukra.

Ha el tudunk érni odáig, hogy a program lévén évente mondjuk 100-200 Dél-Amerikából, Nyugat-Európából, Egyesült Államokból érkező középiskolás egy évet itt tölthessen Magyarországon, azzal szerintem óriásit teszünk – mondta a fideszes politikus. Hozzáfűzte, ennek pozitív hatásai lehet, hogy csak 10-20-30 éven belül, de mindenképp érezhetőek lesznek.
(Echo TV-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: