2011. szeptember 28., szerda

Rogán: A cél, hogy elszakadjunk az euróválságtól + videó


A 2012-es költségvetés tervezetének legújabb részleteiről beszélt Rogán Antal az Estében, amelyet szerdán fog véglegesíteni a kormány.


Rogán Antal az Estében kiemelte, alapcél a 2012-es költségvetés kapcsán, hogy jövőre el tudjon szakadni Magyarország a fokozódó euróválságtól, illetve hogy csökkentsék az államadósság mértékét. Erre jelenleg csak Svédországnak és Magyarországnak van esélye az unióban.

A fideszes politikus szerint óvatos tervezés jellemzi a költségvetést. Egyes prognózisok 1,2 százalékos GDP-teljesülést jósolnak, Rogán Antal szerint a kormány 1,5 százalékot tervez. Mint mondta, nem csak a hiányt akarják mérsékelni jövőre, de csökkenteni szeretnék 750 milliárd forinttal a bevétel és kiadás közti különbséget is, például a fogyasztáshoz kapcsolódó adóterhekkel.




Rogán Antal az M1 Este című műsorában

A kormány úgy készül, hogy példátlanul magas tartalékokkal rendelkezzen a költségvetés, az országvédelmi tartalékot 2 százalék plusz áfára tervezik.

Hogy mindenképpen tudják tartani a csökkentési célkitűzéseket, százmilliárd forint általános tartalékot is elkülönítenek.

A politikus elmondta, háromféle euróárfolyammal is számol a kormány: alacsony, közép és magas értékkel is, és bár a 265 forint körüli érték lehet reális, felkészülnek a 280 forint vagy annál magasabb euróra is. Mint mondta, ez azonban nem a kormánytól függ.

Az elmúlt év robbanásszerű válsággócai – például Görögország vagy Spanyolország esete - tovább gyűrűznek majd jövőre is, így Rogán Antal szerint komoly meglepetéseket hozhatnak Magyarországon is jövőre az eurózóna következő válsághullámai. Így számítani fog a költségvetés szempontjából az is, hányan élnek végül a végtörlesztés lehetőségével.

A nyugdíj- és egészségügyi kassza lábra állítása kapcsán elmondta, óriási hiány van mindkettőben. A nyugdíjkassza esetében olyan sok kifizetés történt, ami nem nyugdíj volt – például a 40-50 éves nyugdíjasok nyugdíja, hogy elsődlegesen az egyensúlyi állapotra való törekvés lesz a következő év célja.

(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: