2011. szeptember 24., szombat

Párbeszéd a szociális ágazatban dolgozók érdekében

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán fogadta az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnökét, Cser Ágnest. A találkozón az EDDSZ vezetőjének kérésére áttekintették a szociális ágazatban dolgozók helyzetére vonatkozó kérdéseket.

Az elmúlt hónapokban a NEFMI részvételével zajlott a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció (NSZK) társadalmi és szakmai egyeztetése. A koncepció célja a szociálpolitikai rendszer teljes megújítása. A konzultációra meghívást kaptak a szakma képviselői, a fenntartók, az ellátást nyújtók, a civil szervezetek, országgyűlési képviselők, és polgármesterek is. A tárca fontosnak tartotta, hogy az EDDSZ-szel is sor kerüljön a konzultációra.

A NEFMI Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága és az EDDSZ vezetőinek találkozóján mindkét fél deklarálta, hogy a szakmai partnerek aktív szerepvállalása nélkül a tervezett változások nem vezethetnek eredményre.

Az egyeztetésen megállapodás született arról, hogy a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció szakmapolitikai kérdéseinek megvitatásáról, a fogyatékossággal élő személyeket ápoló-gondozó otthonok, intézmények modernizációjának kérdéséről, az illegális szolgáltatások helyzetéről - különös tekintettel az illegálisan foglalkoztatott dolgozók helyzetére -, az ágazatban dolgozók szociális és egészségi helyzetéről, valamint az ágazati életpálya-modellel kapcsolatos kérdésekről mielőbb kezdődjenek tárgyalások.

A találkozón szóba került az is, hogy az államtitkárság törekszik a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Tanács mielőbbi összehívására, amelyre meghívást kap minden érdekelt szakszervezet, érdekvédelmi szervezet és közösség.
(Nemzeti Erőforrás Minisztérium , Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)

Nincsenek megjegyzések: