2011. szeptember 21., szerda

Orbán: Ki kell állnunk Magyarországért + képek

Azt a hatalmas küzdelmet, amit ebben a válságkörnyezetben meg kell vívnunk, csak együtt, közösen tudjuk sikerrel megvívni, ezért ki kell állnunk egymásért és ki kell állnunk Magyarországért – hangsúlyozta Orbán Viktor kedden a munkavállalói és munkaadói szervezetekkel történt egyezetést követően, Gaskó Istvánnal, a Liga Szakszervezetek elnökével, valamint Demján Sándorral, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményen készült képgalériánk itt megtekinthető.

Alapvető változásokat szeretnénk véghezvinni Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: ennek részeként megújítják az adó-, a nyugdíj- , a közoktatási és felsőoktatási, az önkormányzati, az egészségügyi, a közigazgatási, az önkormányzati és az igazságügyi rendszert. Mint ismert, az új rendszert keretbe foglaló törvényeket ősszel alkotja meg a magyar Parlament.

Szinte emberfeletti vállalkozásról van szó, de ennél kevesebbre nem érdemes vállalkozni, ugyanis nincs több időnk – szögezte le a kormányfő. Hozzátette: „a történelem nem ad több haladékot Magyarországnak arra, hogy elvégezze azokat a változtatásokat, amelyeket eddig nem vitt véghez”.

"Ki kell javítani a múlt hibáit"

A miniszterelnök beszámolt arról, hogy az egyeztetésen tárgyaltak a Munka törvénykönyvének átalakításáról. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy új szabályozásra van szükség. Munka központú törvénykönyvre van szükségünk, amely a munkahelyeket megvédi, új munkahelyek teremtését segíti elő, valamint védelmet biztosít a munkavállalóknak, s hozzásegít ahhoz, hogy a munka értéke felértékelődjön – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök leszögezte, a gazdasági rendszer átalakításának kulcspontja az adórendszer megújítása. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy fontos téma volt a feketegazdaság visszaszorítása is. Ha az adórendszer arányos, alacsony, egyszerű, és áttekinthető, akkor elvárható, hogy az adókat mindenki fizesse be – emelte ki.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a múltnak olyan hibáit kell kijavítani, amelyek még a „gazdasági békeidőkben” jöttek létre. Ma pedig egy kiterjedt európai válság közepette éljük a napjainkat –fűzte hozzá. Szavai szerint hazánk „viszonylag szerencsés helyzetben van, mert egy évvel ezelőtt véghezvitt egy gazdasági fordulatot, amelynek eredményeképpen az államadósság csökkent”. Orbán Viktor hangsúlyozta, a jövőben kétfajta ország lesz: lesznek, akik nem tudják mérsékelni az adósságát, és lesznek, akik fékezni, csökkenten tudják, ezáltal lesz esélyük arra, hogy a gazdaságnövekedésnek induljon. Magyarországnak minden esélye megvan arra, hogy a második csoportba tartozzon.

Azt a hatalmas küzdelmet, amit ebben a válságkörnyezetben meg kell vívnunk, csak együtt, közösen tudjuk sikerrel megvívni, ezért ki kell állnunk egymásért és ki kell állnunk Magyarországért – hangsúlyozta. Hozzátette: „a mai időkben azt tartom helyesnek, ha a munkavállalók és a munkaadók is elsősorban magyar emberként tekintenek egymásra, még akkor is, ha vannak közöttük érdekellentétek”.


"Fontos a versenyképesség fokozása"

Megerősítést nyert a miniszterelnök úr részéről, hogy a Munka törvénykönyvének átalakítása nem jelenthet a munkavállalók számára keresetcsökkenést – szögezte le Gaskó István. A Liga Szakszervezetek elnöke hozzáfűzte: abban is egyetértés volt, hogy rendkívül fontos a versenyképesség fokozása, amihez a munkavállalók képesek hozzájárulni, ha a munkavállalói biztonság nem csökken.




Gaskó István beszámolt arról is, hogy a tárgyaláson megállapodtak abban, hogy marad a szabadság jelenlegi rendszere, „sőt, növekedni fog a munkavállalók által uralt szabadságnapok száma”. Megállapodtunk abban, hogy túlmunka esetében fontos a szezonalitás figyelembe vétele – sorolta, hozzátéve: ezért a jelenlegi 200 órás szabályozást 250-re emelik. Nem emelkedik viszont a kollektív szabályozásban előírható 300 óra, valamint korlátozva lesz a munkavállalók kártérítési felelőssége – ismertette a Liga Szakszervezet elnöke a tárgyalások eredményeit. Úgy fogalmazott, továbbra is a munkaadó kötelessége lesz az, hogy az elbocsátás okaként megjelölt ok valós. Nagyon fontos az is, hogy a munkahelyeken egy munkáltatóknál egy kollektív szerződés keletkezzen – jegyezte meg.

Gaskó István elmondta azt is, hogy a kollektív szerződéskötés, a szakszervezeti jogok, valamint a versenyszférában az új egyeztetési rendszer megalkotása tekintetében még további tárgyalások szükségesek. A mai napot eredményesnek, értékesnek tartottam, és remélem, hogy a jövőben is létrejönnek ilyen típusú egyezetések – húzta alá.

Alapvető a védett kor és a kismamák védelme

Demján Sándor kiemelte: erős szakszervezeti mozgalomra, érdekegyeztetésre, valamint folyamatos párbeszédre van szükség. Éppen ezért háromhavonta egyeztetéseket tartunk majd a szakszervezetekkel és a nemzetgazdasági miniszterrel, félévente pedig a miniszterelnökkel is konzultálhatunk – fűzte hozzá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke.

Demján Sándor alapvető fontosságúnak nevezte a védett kor és a kismamák felmondási védelmének biztosítását. A magyar tőketulajdonosok abban érdekeltek, hogy legyen munkaerő-utánpótlás – hangsúlyozta. Hozzátette: ahol csökken a születésszám, nincs meg a munkaerő-utánpótlás, „azt az országot asszimilálják, eltűnik az unióban”.

Külön kérésünk volt a termelésben részt vevő, a fizikai munkában megizzadó ember tisztelete – hangsúlyozta. Mint mondta, ebből adódóan szorgalmazzák, hogy kialakítsák a termelésben közvetlenül résztvevők társadalmi elismerését és kitüntetési rendszerét.

Ismertettük azt a megoldást, amely a kormány már elfogadott, és ami szeptember 28-án kerül az Országgyűlés elé, ez azt tartalmazza, hogy milyen technikai megoldásokat hozunk létre annak érdekében, hogy az adórendszer végleges arányosítása során senki se járjon rosszabbul – jegyezte meg Orbán Viktor az ezzel kapcsolatos újságírói felvetésre reagálva. Mint mondta, olyan kompenzációs rendszert építenek föl, ami garantálja azt, hogy az adórendszer teljes átalakítása után egyetlen ember sem kereshet kevesebbet. A minimálbéremelés is szerepel a tervek között, fontos, hogy erről meg tudjunk majd állapodni a vállalkozói szerveztek képviselőivel – húzta alá a kormányfő, hozzátéve: erre komoly esélyt lát.

(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: