2011. szeptember 24., szombat

2011. szeptember 19. Schmitt Pál köztársasági elnök beszéde a nem fertőző betegségekről szóló plenáris ülésen New Yorkban

2011. 09. 19.

Tisztelt Elnök Úr!

Tisztelt Résztvevők!

Hölgyeim és Uraim!



Nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy a Magyar Köztársaságot képviselhetem a nem fertőző betegségekkel foglalkozó magas szintű ENSZ-ülésen.

Szeretném hangsúlyozni, hogy Magyarország osztja az Európai Unió nevében kifejezett nézeteket.


Az elmúlt években mindannyian szemtanúi voltunk a nem fertőző betegségek gyors, világméretű terjedésének, s ez ma már az egyik legjelentősebb veszélyt jelenti az emberi egészségre és a fenntartható fejlődésre. Mindez még inkább igaz napjainkban, amikor a gazdasági környezet bizonytalan és törékeny, és nyomást gyakorol korlátozott erőforrásainkra.


Különösen aggasztó az a tény, hogy a nem fertőző betegségek rendkívül gyorsan jutnak el a világ azon részeibe, ahol korábban viszonylag ritka volt, és ahol ez a növekvő teher valódi társadalmi és gazdasági fenyegetést jelent.


Szükségünk van az újító megoldásokra. Új ellátási modelleket kell kidolgozni a jelenlegi kórházcentrikus felfogás helyett. Ennek a folyamatnak nyilvánvalóan magában kell foglalnia olyan átfogó programokat, amelyek a megelőzést, a nem fertőző betegségek korai felismerését és ellenőrzését szolgáló tevékenységekről szólnak.


Szintén égetően fontosak a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődés szerves részét képező, a nem fertőző betegségek megelőzésére fordítandó befektetések.


Szeretném hangsúlyozni Magyarország erős elkötelezettségét, hogy hozzájáruljon a nem fertőző betegségek elleni globális küzdelemhez. Még sok a teendőnk országunkban, folyamatosan hangoztatnunk kell a nem fertőző betegségek miatti megbetegedések és halálozások magas számát. Magyarország sikeres tudott lenni a fertőző betegségek elleni harcban, a tuberkulózis kezelésében, átfogó gyermekimmunizációs program működtetésében, de nem sikerült még elérni áttörést a népesség körében tapasztalható egészségtelen életmód befolyásolásában.

Figyelemre méltóak ugyanakkor a nem fertőző betegségek széleskörű ellenőrzési programjaiban elért eredmények.



A magyaroknak nagy múltja és sikerei vannak tudás megosztásában, oktatási és képzési programok kidolgozásában diákok és a világ minden pontjáról érkező szakemberek számára. Tapasztalatokat halmoztunk fel a helyi szükségletekhez és szűkös erőforrásokhoz igazított, és így fenntartható egészségügyi programok tervezésében és megvalósításában.


Engedjék meg, hogy beszédemet egy személyes észrevétellel zárjam. Mint sportoló, nagyon jól tudom, ha azt akarjuk, hogy az álmok valóra váljanak, hogy a célok beteljesüljenek, nem csupán a célt kell kitűznünk, hanem egy hosszú távú, átfogó cselekvési tervekre lebontott, csakis napi szintű kemény munkával végrehajtható stratégia is szükséges. Elkötelezettség, lelkesedés, türelem, folyamatos támogatás, jól felépített csapatmunka és természetesen szerencse kell mindehhez. Csak így lehet az aranyérmet vagy a játékot megnyerni.



Ahhoz, hogy győzzünk a nem fertőző betegségek elleni globális küzdelemben, ezt célul kell kitűznünk, nem elégedhetünk meg kevesebbel.

Meggyőződésem, hogy képesek vagyunk rá, ha erőinket egyesítjük.



Köszönöm a figyelmüket.

Nincsenek megjegyzések: