2012. január 26., csütörtök

Rendezett a végstádiumú betegek fájdalomcsillapításának jogi szabályozása


A nemzeti erőforrás miniszter által felkért szakértői bizottság szerint a végső stádiumban lévő betegek fájdalomcsillapítása, illetve a kábítószerek alkalmazása jogi szempontból rendezettnek tekinthető, ugyanakkor a szabályok érvényesítése sokszor nehézségekbe ütközik; Réthelyi Miklós tárcavezető a testület megállapításait szerdán sajtótájékoztatón összegezte Budapesten.

Közlése szerint a bizottság ugyanakkor azt is megfogalmazta, hogy javítani kell a terminális állapotú (végstádiumban lévő) betegek fájdalomcsillapításának jelenlegi helyzetén, például az ellátó helyek kapacitásának növelésével, a magyarországi hospice hálózat fejlesztésével és a kezelés színvonalának emelésével.

Az egészségügyi államtitkárság a bizottság megállapításai alapján cselekvési tervet dolgoz ki, amelynek lényegi elemeként az orvos és szakorvosképzésben is nagyobb hangsúlyt kap a jövőben a végstádiumú betegek tüneteinek kezelése, az úgynevezett palliatív medicina külön szakorvosi képesítést kap - fejtette ki a miniszter.

Utóbbi kapcsán Réthelyi Miklós leszögezte: a palliatív ellátás az eutanáziának sem az aktív, sem a passzív formáját nem jelenti. Annak nem célja az élet meghosszabbítása, vagy megrövidítése, hanem a haldokló szenvedéseinek csökkentése a beteg önrendelkezési jogának tiszteletben tartása mellett - tette hozzá.

Réthelyi Miklós közlése szerint tavaly november végén kért fel egy háromtagú - majd egy további szakértővel kiegészült - ad hoc bizottságot, hogy tekintsék át a terminális állapotú betegek kezelését, különös tekintettel a fájdalomcsillapítók, azon belül is a kábító fájdalomcsillapítók alkalmazására.

A négytagú bizottság munkájában Sótonyi Péter akadémikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, Kovács József, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének általános igazgatóhelyettese, Embey-Isztin Dezső, az Országos Onkológiai Intézet Fájdalomcsillapítási Ambulancia főorvosa, valamint Muszbek Katalin, a Hospice Társaság elnöke vett részt.

A miniszter kiemelte: bár a bizottság megállapította, hogy a végstádiumú betegek fájdalomcsillapításának jogi környezete rendezett, a szabályok érvényesítése sokszor nehézségekbe ütközik, elsősorban amiatt, hogy a "társadalmi köztudat" nem mer a halál kérdésével foglalkozni.

A bizottság ennek kapcsán arra jutott, a társadalom egészének megismertetése szükséges a halál közeli állapot kezelésének lehetőségeivel, az ebbe az állapotba kerülők ismerjék választási lehetőségeiket, hogy a halál közeli ellátásokhoz kapcsolódó félelmek és félreértések eloszlathatóak legyenek, a társadalom a halállal kapcsolatban "közfelfogást" alakítson ki.

Embey-Isztin Dezső a sajtótájékoztatón leszögezte: a végstádiumú betegek fájdalomcsillapítása kulcsfontosságú. Mint mondta, amíg valakinek fájdalmai vannak, egyéb kísérő tüneteket elhallgathat. Ezért fontos tudni, "megvannak a lehetőségek, hogy tisztességesen tudjuk csillapítani a betegek fájdalmát, amelynek során a törvény rendelkezéseinek betartása nem lehet probléma" - fogalmazott.

A Magyar Hírlap november végén írt arról, hogy információi szerint az Uzsoki utcai kórházban morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a rendőrség. A lapban megjelentek szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négyszeresét-ötszörösét adták be, s ennek következtében az érintettek néhány napon belül meghaltak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) életvédelmi osztálya az ügyben ismeretlen tettes ellen, emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást. Az MTI megkeresésére szerdán a BRFK annyit közölt: a nyomozással kapcsolatban továbbra is a rendőrség hivatalos - tavaly november végén - kiadott közleményét lehet "irányadónak" tekinteni. Az ügyben jelenleg szakértői vizsgálatok zajlanak - tették hozzá.

Réthelyi Miklós szerdai sajtótájékoztatóján leszögezte: a szakértői bizottság nem az Uzsoki üggyel kapcsolatban, hanem azt követően alakult. A kórházban történtekkel kapcsolatos kérdésekre sem a miniszter, sem Embey-Isztin Dezső nem kívánt érdemben reagálni, mivel a rendőrségi, igazságügyi vizsgálat jelenleg is zajlik.

Embey-Isztin Dezső ugyanakkor bírálta az ügy alapjául szolgáló orvosi szaklapban megjelenteket, amelyek - véleménye szerint - nem lettek kellőképpen ellenőrizve. Azt javasolta, hogy ezen "cikk" szerzője jöjjön vissza külföldről és személyesen vállalja az általa megfogalmazottakat.

(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: