2012. január 16., hétfő

"A Benes-dekrétumokat fenntartó jogszabály ellentétes az alapjogi chartával"


Azt szeretnék, ha az Európai Parlament határozatban kötelezné Szlovákiát arra, hogy a Benes-dekrétumokat fenntartó szlovákiai jogszabályt vegye ki a saját jogrendszeréből – hangsúlyozta Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő az EchoTV Napi aktuális című műsorában.

Két magánszemély, Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke, valamint Hahn-Seidl Alida, a németországi Hunnia Baráti Kör képviselője petíciót adott át csütörtökön Brüsszelben az Európai Parlament illetékes bizottságának, a Benes-dekrétumokat fenntartó szlovákiai jogszabály ellen tiltakozva. Azt szeretnék, ha az Európai Parlament határozatban kötelezné Szlovákiát arra, hogy ezt, illetve a 2007-es megerősítő jogszabályt vegyék ki a saját jogrendszeréből – jelentette ki Bagó Zoltán. Hangsúlyozta, elképzelhető, hogy ezek a szabályok nem felelnek meg az uniós emberi jogi normáknak.


Bagó Zoltán az EchoTV Napi aktuális című műsorában

A fideszes EP-képviselője úgy fogalmazott: „bízunk abban, hogy az elkövetkező hónapokban a petíció kellő támogatásra talál majd”.

A politikus emlékeztetett arra, hogy 1944 és 1948 között meghozott jogszabályt 2007-ben újból megerősítette, és visszavonhatatlannak, megkérdőjelezhetetlennek minősítette a szlovák parlament. Ez szögesen ellentétes az alapszerződéssel, illetve az alapjogi chartával – szögezte le Bagó Zoltán, hozzátéve: „feloldhatatlan ellentét van a tagállami státusz és tagállam saját nemzeti joga között.

Nincsenek megjegyzések: