2012. január 6., péntek

Fellegi: Gyors megállapodásra törekszünk

Minél hamarabb megállapodásra kell jutni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal – hangsúlyozta Fellegi Tamás a kormányszóvivői sajtótájékoztatón csütörtökön. A tárca nélküli miniszter leszögezte: a kormány határozott szándéka a gyors megállapodás.

A kormány szerdai ülésén az IMF-fel és az unióval folytatandó tárgyalás volt napirenden. A csütörtöki napon a miniszterelnökkel, a külügyminiszterrel, a nemzetgazdasági miniszterrel és Varga Mihály államtitkárral folytatott megbeszélést Fellegi Tamás. Megszülettek azok az alapdöntések, melyek a tárca nélküli miniszter jövő heti washingtoni útjához kapcsolódó fontos kérdéseket rendezik. A kormány teljes mértékben tisztában van a helyzet komolyságával, azzal, hogy mi a tétje az IMF-fel és az Európai Bizottsággal történő tárgyalásoknak – szögezte le Fellegi Tamás.


Fotó: fidesz.hu

A tárca nélküli miniszter elmondta, az elmúlt hetek, napok eseményei az alap kiindulópontot és az alapértékelést nem változtatták meg: a kulcsprobléma az adósság. Az adósság szintje és jellege, a külföldi pénznemnek való kitettségünk változatlanul a helyzet kulcsproblémája – jegyezte meg. Óriási erőfeszítéseket fogunk tenni a jövőben is - ahogyan eddig is - annak érdekében, hogy az államadósságot csökkentsük - jelentette ki a politikus. Az elmúlt másfél évben komoly mértékben sikerült az államadósságot csökkenteni, de a forintárfolyam alakulása komoly problémát jelent – fogalmazott.

Fotó: fidesz.hu

Gyors megállapodásra törekszünk, és fontosnak tartjuk, hogy létrejöjjön az IMF-fel és az Európai Bizottsággal a megállapodás. Határozottan a megállapodás irányába kívánunk menni, ennek érdekében világossá tettük azt, hogy készek vagyunk feltételek nélkül leülni tárgyalni – húzta alá Fellegi Tamás. A tárca nélküli miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem azt jelenti, hogy bármit, bármikor elfogadunk, hanem azt, hogy mindenféle aggályra, felvetésre készek vagyunk a tárgyalóasztalnál reagálni, és – amennyiben ez a megállapodás keretébe belefér – el is fogadni – jelentette ki. Ez vonatkozik minden olyan kérdésre, amiben a kormánynak önálló döntési és javaslattételi jogosítványa van - fűzte hozzá. A politikus aláhúzta: megítélésük szerint a szükséges jogszabályi háttér rendelkezésre áll. Hozzátette: ha ezzel kapcsolatban a valutaalapnak vagy az Európai Bizottságnak kérése, felvetése van, akkor készek arra, hogy tárgyaljanak róla. A kormány kész bármilyen felvetést megtárgyalni, és amennyiben ez egybeesik az ország érdekeivel, és úgy látjuk, hogy a kormány eredeti szándékát nem másítja meg, akkor készek vagyunk elfogadni – szögezte le a miniszter.

Mint mondta, továbbra is tiszteletben tartják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. Hangsúlyozta, hogy támaszkodnak a jegybank szakértő- és tárgyalókapacitására. Ezért a jövő heti washingtoni útra Karvalits Ferenc alelnök úr is el fog jönni – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy a korábban tett felvetések közül számos kérdést már sikerült rendezni. Fellegi példaként a Bankszövetséggel kötött megállapodást említette, valamint azt, hogy 2012-re három százalék alá vitték a költségvetési hiányt. Azt gondolom, hogy a kormány minden olyan politikai feltételt megteremtett, ami ahhoz szükséges, hogy a tárgyalások meg tudjanak indulni – emelte ki a politikus. Hozzáfűzte: „bármilyen vitás kérdés van a felek között, azt a tárgyalóasztalnál lehet rendezni; ezért mondjuk azt, hogy előfeltételek nélkül, készen állunk a tárgyalásokra”.

Fellegi Tamás arról is beszélt, hogy a kormány változatlanul azon az állásponton van, hogy a külső finanszírozást a piacokról kell mindenekelőtt biztosítani. Ennek az egyik jelen pillanatban előállt feltétele, hogy minél hamarabb megállapodásra kell jutnunk az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. A kormány határozott szándéka, hogy gyors megállapodás szülessen – szögezte le a miniszter.

Január 18-án az IMF igazgatósága tárgyalni fogja az eddigi megállapodások felülvizsgálatáról szóló jelentést. Fellegi Tamás bízik benne, hogy ennek apropóján a tárgyalások ügyében is előrelépés lesz. Fontosnak tarjuk, hogy a jövő héten sorra kerülő tárgyalások lehetőség szerint az előkészítő fázist minél hamarabb lezárják – fűzte hozzá.

Fellegi Tamás arra kért mindenkit, hogy ne a találgatásokra, pletykákra hivatkozzanak, hanem arra figyeljenek, amit a kormány mond ezekben a kérdésekben.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az Európai központi Banktól érkezett 15 felvetésből 14-et elfogadtak és beépítettek a módosító indítványokba. A magyar kormány minden olyan lépést megtett, amit megtehetőnek gondoltunk szakmailag, politikailag és jogilag – szögezte le. Ugyanakkor jelezte: amennyiben újabb konkrét felvetés van, készek tárgyalni róla.

A monetáris tanács tagjainak és a jegybanki alelnökök számával kapcsolatban kijelentette: 2004-ben ez a vita már egyszer lezajlott. Mi azt gondoljuk, hogy mindent megtettünk, amit szükséges volt megtenni- hangsúlyozta.

Folyamatosan együtt dolgozunk a Nemzetgazdasági Minisztériummal – válaszolt Fellegi az ezzel kapcsolatos felvetésre. Emlékeztetett arra, hogy Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár is tagja az IMF-delegációnak. A politikus beszámolt arról is, hogy gyakran egyeztet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel.

Giró-Szász András a forint árfolyamának alakulásával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ebben szerepet játszottak az IMF-tárgyalásokkal összefüggő találgatások, valamint a bankbetétekkel, banki szolgáltatásokkal kapcsolatos rémhírterjesztések is.

A magyar gazdaságpolitika gyökeres átalakítása nem szerepel a tárgyalások lehetséges témái között – hangsúlyozta Fellegi Tamás az ezzel összefüggő felvetésre reagálva. Ugyanakkor megjegyezte, a tárgyalások során számos olyan kulcskérdést érintenek majd, amelyek részei a magyar gazdaságpolitikának. „Ez attól is függ, hogy a tárgyaló partnereink milyen mandátumot fognak kiadni a küldöttségnek; erről az én tudomásom szerint még nem született döntés” – jelentette ki.

Olyan elővigyázatossági készenléti hitel az elfogadható Magyarország számára, amely teljesen világosan rögzíti azt, hogy van benne elővigyázatossági elem, ami nem azonnali hitelfelvételt jelent – hangsúlyozta a miniszter. Tárgyalhatok készenléti hitelről, tárgyalhatok olyan megoldásról, ami azt biztosítja, hogy Magyarország számára egy olyan biztonsági hálót garantáló pénzügyi megoldás jöjjön létre, ami mellett ésszerű feltételekben meg tudunk állapodni – szögezte le. Hozzátette: „olyan megállapodást kellene elérnünk, ami azt biztosítja, hogy ez jelen pillanatban egy biztonsági hálóként álljon az ország rendelkezésére”.
(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: