2012. január 16., hétfő

Hős vagy áldozat? - Brusznyai Árpádra emlékeztek

Történelmünk nem áldozatokkal, hanem hősökkel van tele - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szombaton a Brusznyai Árpád tiszteletére, halálának 54. évfordulóján tartott emlékhangversenyen a veszprémi Pannon Egyetemen.

Brusznyai Árpád tanár 1956 jelképe, de nemcsak a forradalomé, hanem a demokráciáé is Veszprémben, hiszen a demokratikus átmenet is Brusznyai emlékének felidézésével kezdődött ebben a városban - mondta a szónok. Feltette a kérdést: ki volt Brusznyai Árpád? Áldozat vagy hős?

Navracsics Tibor úgy véli, "kicsit önsajnáló kultúránkból adódóan mintha jobban szeretnénk az áldozatokat, mint a hősöket". Holott az áldozat eredetét tekintve engesztelő eszköz, amellyel az Isten vagy istenek jóindulatát akarták elnyerni. Az áldozat statisztikai kategória, nem is individuum. A hősök viszont emberfeletti teljesítményt érnek el, vagy a legdrágábbat, saját életüket áldozzák fel közösségi célok érdekében, mint a szabadság, demokrácia, függetlenség, önazonosság.

"Olyan alapvető célok ezek, amelyeket mind elfogadunk, pártállástól, vagy hitvallástól függetlenül" - folytatta a miniszterelnök-helyettes. Megállapította: a mi történelmünk nem áldozatokkal, hanem hősökkel van tele: Brusznyai Árpád is hős volt. Ahhoz, hogy az ő erkölcsi magasságát mérni tudjuk, figyelembe kell vennünk a történet mélységét is. A Veszprém megyei nemzeti forradalmi tanács elnökének kimagasló alakja mögött ott sötétedik Pap Jánosé. Az 1956-os forradalom két veszprémi főszereplője antik görög tragédia szintjén jelenik meg - fogalmazott Navracsics Tibor.

Felidézte: Brusznyai Árpád rejtegette, óvta Pap Jánost - aki az MSZMP vezető tisztségviselője, a forradalom után a párt megyei első titkára volt -, nehogy a forradalom alatt baja essék, Pap János pedig halált kért a forradalom leverése után Brusznyaira. Addig kérte ezt, amíg célját el nem érte. Navracsics Tibor ezért a tettéért aljas árulónak nevezte Pap Jánost, és példaképnek Brusznyait.

"Mi, veszprémiek mindannyian Brusznyai Árpád örökösei vagyunk, nem Pap Jánoséi, hiszen mindannyian abban hiszünk, hogy a célok, amikért Brusznyai életét adta, meg fognak valósulni" - jelentette ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Beszéde után Inotay Nóra, Brusznyai Árpád unokája adta át a Brusznyai-alapítvány díjait.

A kuratórium döntése alapján az idén Vesztergom János, a Vetési Albert Gimnázium tanára és két diák, Palásthy Gergely, a Padányi Katolikus gyakorlóiskola, valamint Mihálykó András, a Lovassy László Gimnázium tanulója kapta a Brusznyai-emlékérmet. Az emlékhangversenyt a Mendelssohn Kamarazenekar, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai, valamint a Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus adta, Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész vezényletével.

(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: