2012. április 26., csütörtök

Szijjártó: Magyarország meg tud állni a saját lábán

Magyarország a saját lábán meg tud állni, finanszírozni tudjuk magunkat a piacokról, de nem mindegy, hogy ennek milyen költsége van – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a köztévé Ma reggel című műsorában szerdán.


Pozitív fejleményeket hozott az Orbán-Barroso találkozó. A miniszterelnök szerint lényegében elhárultak az akadályok és hamarosan kezdődhetnek az IMF-tárgyalások. A hírre a forint erősödni kezdett. Az Európai Bizottság szerdán dönt a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokról, de most már Brüsszelben is azt mondják: sokat közeledtek az álláspontok.
Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője a Ma reggelben elmondta, hogy a Barrosóval való találkozó pozitív fejleményeket mutatott. A nyitott kérdések elsöprően döntő többségét megoldottuk, s van néhány kisebb jelentőségű ügy, amelyben a nyitott kérdések lezárása majd az Európai Bíróság hatáskörébe fog tartozni – közölte.  „Az, hogy sok kérdést meg tudtunk oldani, az a nagyon alapos és nagyon intenzív konzultációknak köszönhető” – mondta a szóvivő, hozzátéve: áttörés előtt állunk.

Az IMF-fel és az Európai Unióval folytatott tárgyalások mielőbbi megkezdése, és a reménybeli mielőbbi megállapodás Magyarország elemi érdeke – közölte Szijjártó Péter. Egy olyan biztonsági hálóra van szükség, amely megszilárdítja a pozíciónkat a piacokon - mondta a szóvivő.
„Magyarország a saját lábán meg tud állni, finanszírozni tudjuk magunkat a piacokról, de nem mindegy, hogy ennek milyen költsége van” – közölte. Hozzátette: Ha megállapodást kötünk, akkor a pénzügyi piacokról olcsóbban tudjuk finanszírozni magunkat, mert kevesebb kamatot kell fizetni arra a pénzre, amelyet a piacok bocsátanak az ország rendelkezésére – magyarázta Szijjártó Péter.
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: