2012. április 21., szombat

Balog: Az újrakezdés népévé kell válnunk

Ma Magyarországon megint egy olyan helyzetben vagyunk, hogy újra kell kezdeni – jelentette ki pénteken Balog Zoltán a Fiatalok a Polgári Magyarországért-díj ünnepélyes átadásán. A zalaegerszegi Összefogás Botfáért Egyesületnek ítélte oda idén a „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) Kuratóriuma, melyet Mádl Dalma adott át.


A „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) Kuratóriuma 2006-ban hozta létre. A PMA minden évben olyan 35 év alatti személynek vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozza a díjat, aki tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget. A kuratórium 2012-ben a zalaegerszegi Összefogás Botfáért Egyesületnek ítélte oda a díjat a polgári önszerveződésekkel való együttműködésért, Botfa városrész kulturális örökségének ápolásáért, a helyi fiatalság aktivizálásáért, és neveléséért. A „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díj egy plakettből és egy oklevélből áll, a díjjal járó juttatás összege egymillió forint.



Ma Magyarországon megint egy olyan helyzetben vagyunk, hogy újra kell kezdeni. Nekünk is az újrakezdés népévé kell válnunk. Ezekben a nehéz helyzetekben az árfolyamok is nagyon fontosak, meg hogy állnak az állampapírok, de a legfontosabb, hogyan áll az emberi erőforrás, amire építeni lehet. Az emberi erőforrás azon múlik, hogy vannak-e olyan emberek, közösségek, akik teszik a dolgukat, építik a közösséget, hajlandók észrevenni a másik embert is függetlenül attól, hogy ellenszél vagy hátszél, szélcsend vagy vihar van-e. Az államtitkár szerint ha a közösségért való tenniakarás nem alakul ki fiatal korban, akkor idősen sem fog már. Ezért nagyon fontos az, hogy az életműdíj után a fiataloknak is díjat alapítottunk – fűzte hozzá. Az államtitkár emlékeztetett: a fiataloknak szánt díj alapítását megelőzte az életműdíj létrehozása, melyet első alkalommal – a mostani ünnepségen is részt vevő - Mádl Dalma kapott. Egy díjat az első díjazottnak a személye formál, üzenettel bír – fűzte hozzá Balog Zoltán.


Balog Zoltán arról is beszélt, hogy a kuratórium úgy gondolta, hogy a nagyon komoly egyéni teljesítmények ellenére az idén egy közösséget kell elismerésben részesíteni. Mert a legnagyobb hiány ma Magyarországon nem pénzben, meg gazdasági növekedésben van, hanem emberi közösségekben – fűzte hozzá. A politikus szerint nem lehet elhessegetni azt az érzést, hogy a mai külső körülmények arra kényszerítenék a fiatal generációt, hogy ne törődjön semmi mással, csak a saját személyes előmenetelével. Ezért különösen nagy érték az, hogy az idén olyanokat ismerünk el, akik számára fontos a közösség, a másik ember – fogalmazott Balog Zoltán.


Mihalovics: Át kell ültetni a gyakorlatba a koncepciót

Mihalovics Péter miniszteri biztos aláhúzta: az elmúlt egyéves munkájuk során azt hangsúlyozták, hogy csak akkor lehetnek sikeresek, ha a korosztály hangját, problémáit, üzeneteit a korosztály nyelvén próbálják meg becsatornázni a döntéshozók felé, hogy az őket érintő döntések tükrözzék a fiatalok véleményét. Az ifjúságpolitikában mi is meghatároztunk egy polgári értékkeretet, melyben fontos a család, a munka, a közösség iránti felelősségvállalás. Ezeket kell nekünk, fiataloknak - a helyi közösségeken keresztül - feltöltenünk helyi érdekeinkkel – fűzte hozzá.


Mihalovics Péter arra is emlékeztetett, az elmúlt évben azt a megbízatást kapta, hogy tegyen le a kormány asztalára egy olyan ifjúságpolitikai koncepciót, ami egy szebb, perspektivikusabb jövőt vizionál a mai magyar fiataloknak, hogy itthon tervezhessenek. A kormány 2011 végén elfogadta a koncepciót, most ezt a gyakorlatba kell átülteni – mondta el a politikus.


Németh Szilvia, a szervezet vezetője az egymillió forintot, a díj plakettjét és az elismerést tanúsító oklevelet Mádl Dalmától vette át. A zalaegerszegi Összefogás Botfáért Egyesületet - Mihalovics Péter miniszteri biztos mellett - Török Zoltán református lelkész méltatta. A rendezvényen Takács Bence Karinthy Frigyes: A tanulság című művét adta elő, és a Botfai citerazenekar is fellépett.


A 2007-ben alakult, 30 tagú Összefogás Botfáért Egyesület elsődleges célkitűzése a zalaegerszegi Botfa városrészben működő civil szervezetekkel való együttműködés, legfőbb tevékenysége a településrész kulturális életének szervezése. Az egyesület a helyi fiatalokra támaszkodik. A rendezvényszervezés mellett fontos célja a helyi fiatalság felkarolása, kulturális értékekkel való megismertetése, valamint szabadidejük hasznos eltöltésének segítése, táborok, fórumok, előadások szervezése.

(fidesz.hu)



Nincsenek megjegyzések: