2012. március 21., szerda

Varga: Jó hatással lesz a gazdaságra az árfolyamgát

Jó hatással lesz a gazdasági növekedésre az új árfolyamgát rendszere – véli a miniszterelnökséget vezető államtitkár. Varga Mihály hétfő este, a Hír TV Rájátszás című műsorában azt mondta: serkenteni fogja a belső fogyasztást és a beruházásokat, hogy a nehezen fizető devizahiteleseket sikerül kiszabadítani az adósságcsapdából.

Ismert, az Országgyűlés hétfőn fogadta el az árfolyamrögzítés új szabályait: eszerint a kedvezményt azok kérhetik, akik legfeljebb 20 millió forint kölcsönt igényeltek. A devizahitelesek öt évig, de legfeljebb 2017. június 30-ig élhetnének a rögzített árfolyammal, szándékukat pedig 2012 végéig jelezhetik bankjuknál. A törvénymódosítást 319 képviselő szavazta meg, 9-en tartózkodtak: köztük 8 Demokratikus Koalícióhoz tartozó politikus, illetve a szocialista Veres János. Az NGM szerint az érintettek 90 százalékán segít a törvény.

„Az ország számára, a gazdaság számára ez egy nagyon fontos elem. Hiszen hogy is indult? 2010-ben azt mondta mindenki, hogy az ország számára a legnagyobb sérülékenységet a devizaadósság jelenti, a gazdasági növekedésre is hat” – fogalmazott Varga Mihály.

A képviselők a lakossági devizaeladósodás okait feltáró jelentést is elfogadták hétfőn, amely megállapítja a 2002 és 2008 közötti baloldali kormányok, a bankrendszer és a hitelfelvevők felelősségét.

(mno-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: