2012. március 5., hétfő

Balog: Barátságtalan lépés lenne a vízumkényszer


Barátságtalan lépés lenne, ha Kanada vízumkényszert vezetne be a magyarokkal szemben a menekültstátuszt kérő romák miatt – mondta Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkár a Hír Televíziónak.

Balog Zoltán szerint a kormány igyekszik segíteni az ottani hatóságok munkáját, de a kanadai idegenrendészet eddig nem mindig volt együttműködő. A 2009 óta kivándorolt magyar romák száma egyes becslések szerint meghaladta a 9 ezret. A hatóságok legutóbb egy magyar cigányokból álló bandát buktattak le, amelynek tagjai 19 férfit csábítottak Kanadába, majd rabszolgaként dolgoztatták őket. Az emberkereskedelmi ügy is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az észak-amerikai országban a menekültügyi rendszer szigorítása mellett döntöttek.

– Kanadai részről a fogadókészséggel volt probléma, hiszen ott a menekültügyi és a közbiztonsági rendszer elválik egymástól, tehát az információk átadása inkább ott szenvedett hiányosságokat. Most ez felgyorsult, és ha nem próbálják meg megfelelő módon, rendőrségi eszközökkel kezelni, akkor úgy el fog hatalmasodni, hogy ez az ország belső biztonságát és az egész menekültügy megítélését is rontja. Ami azért is lenne kár Kanada számára, hiszen az országot a bevándorlók tették naggyá – jelentette ki a Hír Televíziónak Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

(hirtv-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: