2012. március 5., hétfő

Biztonságérzet és bizalom kell a gyermekvállaláshoz

A gyermekvállaláshoz stabilitás, biztonságérzet és magas bizalmi szinttel bíró társadalmi környezet szükséges - fejtette ki a Magyar Nemzet Online-nak adott interjújában Pongrácz Tiborné, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese. A szakember szerint a kormányzat nagyvonalú családpolitikai intézkedései ellenére más jellegű társadalmi változások sem kedveznek a gyermekvállalási kedvnek, amelyet olyan tényezők is tovább nehezítenek, mint például az individualista életmód erősödése, vagy a kortárs csoportok által kifejtett nyomás.

Pongrácz Tiborné elmondása alapján két feltételnek kell teljesülnie, hogy manapság valaki gyermeket vállaljon. Egyrészt - mint mondta - szükségesek azok az értékek, amelyek a magyar társadalomban még többé-kevésbé léteznek, noha már átalakulóban vannak, például hogy az emberek fontosnak tartsák és akarjanak is gyereket. A szakember szerint beszélni kell az objektív feltételekről is, a stabilitás és a biztonságérzet alapkritériumokról.

Kifejtette: úgy tűnik, a viszonylag nagyvonalú családpolitikai intézkedések ellenére az egyéb társadalmi változások olyan közhangulatot és nagyfokú bizonytalanságérzetet alakítottak ki, ami nem kedvez a gyermekvállalással kapcsolatos pozitív jövőképnek s a hosszú távú tervezésnek. Pongrácz Tiborné kitért rá, az értékek szintjén még ott van az emberekben a gyermek gondolata, de éppen a bizonytalanság és a kedvezőtlen gazdasági helyzet akadályozza a megvalósítást.

A Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese arról is beszélt, 2009-ben egy korábban nem jellemző jelentős elmozdulás történt az értékek szintjén. A gyerekről, házasságról, családró, illetve a nemi szerepekről alkotott hagyományos felfogás lassan módosult. Pongrácz Tiborné véleménye szerint korábban a munka és a család szempontjából a család sokkal fontosabb volt, mostanra a munka fontossága került előtérbe, de a nők többségének - a felelősségteljes gondolkodás miatt - a család ma is fontosabb, mint a munka.

(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: