2012. március 16., péntek

Lezsák: Európa értékválsággal is küzd


Ahogyan az uralkodók a Szent Szövetség keretében az 1815 és 1848 közötti forradalmakkal szemben összefogtak önkényuralmi rendszereik fenntartása érdekében, úgy a polgári demokrácia hívei is felismerték, hogy együtt kell működniük - fogalmazott. "Osztrákok és magyarok sorsa közös volt akkor is, a Szent Szövetség Európájában, és közös ma is az Európai Unióban" - mondta a mintegy kétszázötven meghívott vendég, főként ausztriai magyarok részvételével megtartott ünnepi fogadáson. Az ünnepséget a bécsi magyar nagykövetség, valamint az ENSZ- és az EBESZ-képviselet rendezték. Lezsák Sándor a jelenről szólva köszönetet mondott az osztrák kormánynak, amiért a Magyarország elleni európai uniós eljárások során - mint fogalmazott - elutasították "Magyarország pellengérre állítását". Mint elmondta, Fritz Neugebauerrel, az osztrák parlament alelnökével tartott szerdai találkozóján szintén megköszönte Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter kiállását. Úgy vélekedett, az erősítheti a kapcsolatot Ausztria és Magyarország között. "Kellenek ezek a bizalomerősítő események" - tette hozzá magyar újságíróknak nyilatkozva.

A politikus beszédében felidézte, hogy történelmi beszámolók szerint a március 15-i pesti forradalom kitörésében a bécsi események híre döntő szerepet játszott. A bécsi forradalom híre "lobbantotta lángra" a budapesti forradalom szikráját - mondta. Lezsák Sándor párhuzamot vont 1848 és a jelen között. Mint mondta, 1848-ban a magyar társadalom leggazdagabb és legbefolyásosabb főúri rétegének egy része előjogait féltve "minden erejével Magyarország ellen dolgozott". "Ma is tapasztalható, hogy a politikai és gazdasági előjogaikat féltő, vagy haszonleső politikusok hazájuk érdekeit nyíltan elárulják" - jelentette ki. "A hatalmát vesztett posztkommunista réteg" a népfelség elvét is megkerülve, nemzetközi érdekcsoportok szolgálatában próbálja érdekeit érvényesíteni - mondta. Kijelentette, minden demokratikus ország szuverenitásának "alfája és omegája", hogy önállóan, külső nyomástól mentesen alkossa meg törvényeit. Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy az Európai Unióból való kilépést szorgalmazók "előre feladják a küzdelmet és menekülnének". "Nincs hová menekülni, mert mindenképpen Európában maradnának" - tette hozzá. Ma Európa értékválsággal is küzd - mondta a politikus. "A pusztán a piacok, a pénz és a profit működtette Európa működésképtelen" - fejtette ki. Kijelentette, küzdeni kell a "keresztény Európa, népek Európája" fennmaradásáért.

A délután folyamán Bessenyei György testőríró szobránál tartották meg hagyományos koszorúzásukat ausztriai magyar egyesületek. Az eseményen Lezsák Sándor is részt vett. Az ausztriai megemlékezések csütörtökön a Collegium Hungaricumban folytatódnak. Az ausztriai magyar egyesületek és egyházi gyülekezetek rendezvényének keretében megkoszorúzzák a magyar kulturális intézetben álló Petőfi-szobrot. Később a 80 huszár című filmet vetítik, utána pódiumbeszélgetést tartanak Sára Sándor, a film rendezője, Tordy Géza színművész és Kovács István történész részvételével.

(MTI-fidesz.hu)
A budapestit megelőző 1848. március 13-i bécsi forradalomról is megemlékezett a bécsi magyar nagykövetségen mondott ünnepi beszédében szerdán Lezsák Sándor (Fidesz), az országgyűlés alelnöke, és köszönetet mondott a Magyarország elleni uniós eljárások során elfoglalt osztrák álláspontért.


Nincsenek megjegyzések: