2015. március 6., péntek

Kiegyezünk Amerikával? Az USA is beszállhat a Paks-bővítésbe

Az új amerikai nagykövet, Colleen Bell a Csángó Bálon pálinkázik, André Goodfriend hazautazik: változóban az amerikai–magyar viszony? Lapunk forrásai szerint igen, mert Washington pragmatikusabb lett, Budapest pedig a transzatlanti szerződéstől a paksi beruházásig több területen nyitottabb az amerikai álláspont iránt. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kiegyezünk Amerikával? Az USA is beszállhat a Paks-bővítésbe

Egy diplomata vonalvezetése soha nem egyéni szimpátiákról szól. Nem az a kérdés tehát, miért különbözik a 18 hónap után Budapestet elhagyó, ellenzéki oldalon sztárként tisztelt André Goodfriend és a szalonokon kívüli világban lelkesen merítkező Colleen Bell magatartása. Sokkal inkább az: miért változott a washingtoni Külügyminisztérium irányvonala. Merthogy valami elmozdult, ez jól látszik.
Ennek jele, hogy hamarosan Budapestre látogat Victoria Nuland eurázsiai ügyekért felelős amerikai helyettes államtitkár és információink szerint Amos Hochstein, az amerikai Külügyminisztérium energetikai ügyekért felelős különmegbízottja is. Utóbbi többek között a horvát olajtársaságot, az INA-t tulajdonló Mol és a horvát kormány között kialakult vitában közvetített már többször.
Az elmúlt időszakban a magyar kabinet is módosított retorikáján és politikáján. Kormányzati körökből származó információink szerint nem kizárt, hogy az orosz technikával és hitellel megvalósuló paksi erőműbővítésben az amerikaiak is érdekeltek lesznek; a majdani reaktorok fűtőelemeit ugyanis az amerikai Westinghouse szállíthatná.
További kulisszatitkok a magyar–amerikai viszony normalizálásáról a március 5-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Nincsenek megjegyzések: