2015. március 26., csütörtök

A nemzetbiztonsági bizottság is tájékozódott a brókerbotrányokról

Forrás: MTI | 2015. 03. 26. 16:58:56

Az Alkotmányvédelmi Hivatalnak nem voltak olyan információi, amelyek előrevetítették volna a Buda-Cash Zrt.-nél, illetve a Quaestornál történteket. Erről tájékoztatta az AH képviselője csütörtöki zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjait.

Az Információs Hivatalnál tartott kihelyezett zárt ülés után Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az MTI-nek elmondta: az aktuális nemzetbiztonsági kérdések között a közelmúltban bedőlt brókercégek nemzetbiztonsági kockázatairól is tárgyalt a bizottság. Ennek keretében Papp Károly országos rendőrfőkapitány a folyamatban lévő ügyekről adott tájékoztatást.

Az AH képviselője pedig azt közölte: az Alkotmányvédelmi Hivatalnak nem voltak olyan információk, amelyek előrevetítették volna a brókercégekkel kapcsolatos ügyeket.

Molnár Zsolt az MTI-nek azt is elmondta, hogy a bizottság következő ülésére Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét hívta meg a kémügybe keveredett jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla és a Jobbik finanszírozásának összekapcsolódásáról a közelmúltban tett nyilatkozata miatt.

Az mno.hu tudósítása szerint március 14-én a Fidelitas tisztújító kongresszusán Rogán Antal azt mondta: szerinte semmi nem fejezi ki jobban a tőlük jobbra lévő politikai közösségnek, a Jobbiknak a szerepét és súlyát, mint az az Európai Parlamentben zajló eljárás, amelyben Kovács Béla képviselőnek a mentelmi jogát gyakorlatilag kémkedés miatt készülnek felfüggeszteni.

"Sokan ezt úgy fordítják le, hogy a Jobbikból beszervezett egy külföldi nagyhatalom egy képviselőt" - emelte ki Rogán Antal, de megjegyezte: szerinte a helyzet ennél súlyosabb. "Nem a Jobbikból szerveztek be valakit, hanem a beszervezett szervezte és finanszírozta a Jobbikot" - fogalmazott Rogán Antal.

Molnár Zsolt az MTI-nek azt mondta: véleménye szerint Rogán Antal súlyos állításokat fogalmazott meg, amikor egy parlamenti párt finanszírozását egy idegen ország érdekérvényesítésével, beszervezéssel gyanúba kevert politikussal hozta összefüggésbe. A szocialista politikus ezért a testület következő ülésére meghívta Rogán Antalt, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot is tájékoztassa, milyen információkra alapozta kijelentéseit.

Ezek mellett az Információs Hivatal, valamint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Iszlám Államról, az iraki helyzetről is adott egy tájékoztatást - mondta Molnár Zsolt, aki szerint ezek után sem oldódtak fel a magyar katonai szerepvállalás és az azzal járó biztonsági kockázat növekedésével járó dilemmák.

Ukrajna kapcsán pedig kiderült, hogy a minszki béke "csak körülbelül" van betartva. Az ukrán helyzetet értékelve mind az IH, mind Lázár János azt mondta: elhúzódó katonai és gazdasági válság várható - mondta el Molnár Zsolt az MTI-nek.

Nincsenek megjegyzések: