2014. március 31., hétfő




Magyar  Cigányzenei Alapítvány Hivatalos Oldal fényképe.

Átadták hétfőn a Ludovika felújított épületét, amely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem otthona lesz ezentúl.


ludovika2


Orbán Viktor miniszterelnök, Fürjes Balázs kormánybiztos és Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is beszédet mondott a Ludovika hétfői, ünnepélyes átadásán. Fürjes Balázs utalt arra, közel hetven esztendeig a „szétesés és az enyészet” jellemezte az épületet, most ennek vetettek véget.
– 2012-ben nekigyürkőztünk, terveztünk, építettünk, és most elkészült. Kevesebb mint két év alatt, egyetlen nap késés, egyetlen fillér költségnövekedés nélkül. A Ludovika fölött újra kisütött a nap – fogalmazott a kormánybiztos.
Fürjes Balázs elmondta: a Ludovika campus több mint egyetem, városépítő cselekedett. Megújul az Orczy-kert, uszodával, sportcsarnokkal, sportpályákkal gazdagodik Józsefváros, egy hektárral nő a zöldfelület. A Ludovika épülete kapcsán megfogalmazása szerint a történelmi múlt „hívta randevúra” a jövőt.
Patyi András rektor arról beszélt, hogy „a Ludovika-főépületbe költözés nemcsak fizikai, hanem egyben szellemi honfoglalás is”, hozzátéve, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem feladataihoz elengedhetetlen volt egy méltó campus, s itt megfelelő otthonra talált az intézmény. Az egyetem alapítása szavai szerint a magyar állam újjászervezésének egyik jelentős állomása, s a Ludovika nem csupán helyszíne, hanem jelképe lesz a megújulásnak.
ludovika1
Történelmi kötelezettségnek nevezte a Ludovika felújítását Orbán Viktor miniszterelnök, aki megjegyezte azt is: előző és mostani kormánya két ciklus három egyetemet is alapított, az Andrássyt, a Sapientiát és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet.
– A Ludovika úgy forrt egybe a hazafias neveléssel és a magyar virtussal, mint a Nemzeti Színház a magyar kultúrával. Így volt ez egészen a kommunizmusig, akkor más idők vették kezdetüket – mondta Orbán Viktor, felidézve az épület hányatott sorsát. – A rendszerváltás sem hozta meg az intézmény feltámadását, mivel az akkori városvezetés úgy kezelt mindent, ami egy mondatban szerepelt a nemzeti szóval, mint egy letűnt kor maradványát. Így lett kis híján az enyészeté a Várbazárhoz hasonlóan a Ludovika is.
Orbán Viktor szerint szerint az egyetemalapítások is azt mutatják, hogy bár meg kell küzdeni a jelen nehézségeivel, „egy nemzeti kormánynak a tekintetét a jövő horizontjára kell függesztenie”.
A Ludovika történetéről és a felújítás nehézségeiről a Demokrata szerdai, április másodikai számában olvashatnak. 
(demokrata.hu, BP)

Nincsenek megjegyzések: