2014. március 28., péntek

Ötven év biztonság: hatalmas beruházás a Tiszánál

Forrás: Kossuth Rádió, Hajnal-táj | 2014. 03. 28. 20:51:00


Áder János köztársasági elnök jelenlétében letették a Vásárhelyi-tervben szereplő hatodik tiszai víztározó alapkövét. A vízügyi igazgatóság szerint a 2014 és 2020 közé tervezett töltéserősítésekkel elérhető, hogy a Tisza felső szakasza a következő ötven évben árvizek idején is biztonságos legyen.

A Felső-Tisza mentén árvízvédelmi szempontból több víztározó építését tartották fontosnak a vízügyi szakemberek. A munkálatok legújabb fejleménye a térség védelmét szolgáló beregi víztározó szerdai alapkőletétele volt.

Az ünnepélyes eseményen Áder János köztársasági elnök azt mondta, a 2001-es tiszai árvíz is az állam felelősségére emlékeztetett. Ilyen természeti katasztrófa esetén nagyon gyors helyreállításra és újjáépítésre van szükség, ami 2001-ben meg is történt, mert közel egy esztendő alatt el lehetett tüntetni a folyó pusztításának nyomait. A másik következtetés az volt, hogy fel kell készülni hasonló helyzetekre, ami a gátak megerősítését és koncepcióváltást is jelentett.
Letették a beregi víztározó alapkövét, Áde János államfő - Hajnal-táj

Áder János szerint a Tisza mentén élőknek új megoldásokra van szükségük, árvízi-, illetve szükségtározók építésére. A Vásárhelyi-terv első ütemében megtervezett hat tározóból négy elkészült, az ötödik tározót idén ősszel adják át, most pedig, az alapkőletétellel elkezdődik a hatodik építése is, ami a remények szerint 2015-re befejeződik – mondta az államfő.

Áder János hangsúlyozta, a cél az, hogy Tivadar község térségében 70 centiméterrel lehessen csökkenteni a vízszintet, és ha az ukránokkal sikerül megállapodni a közös árvízi védekezésről, akkor ez 1 méter is lehet. Tehát nem kell 1 méterrel magasabb töltést építeni, mert a védekezés megoldható azzal, hogy áradás esetén a víz egy részét tározóba vezetik.

Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője azt mondta, a több mint 33 milliárd forint európai uniós támogatással épülő beregi tározó töltésének építéséhez 1,9 millió köbméter anyagot mozgatására lesz szükség. A töltésre teljes hosszában aszfaltburkolat kerül, ami a kerékpáros közlekedés és turizmus számára kínál új perspektívát.

A tározó feltöltése a Tiszából hatnyílású szabályozható vízbeeresztő műtárgyon keresztül és 4 kilométer hosszú vezérárkon át lesz lehetséges. A felgyűlt víz leeresztése az áradás után közvetlenül a Tiszába történik egy 600 méter hosszú, töltések között húzódó sávon át egy háromnyílású műtárgyon keresztül. Járulékos beruházásként új vízelvezető csatornák létesülnek mintegy 30 kilométer hosszban. A 2014 és 2020 közé tervezett töltéserősítésekkel elérhető, hogy a Tisza felső szakasza a következő ötven évre biztonságossá váljon – tette hozzá.

A tervek között szerepel egy a határ túl oldalán, ukrán területen létesülő víztározó és megvalósul a Tisza-Szamosközi apasztó is, amely a térségben élők számára talán a legfontosabb tározó lenne – ez tudná a leghatékonyabban csökkenteni az árvizet – hangzott el a Hajnal-táj pénteki adásában.

Nincsenek megjegyzések: